Voda po vaření brambor nebo těstovin najde skvělé využití v kuchyni i na zahradě

Pokud vaříte brambory nebo těstoviny, vylévat vývar z nich by byla škoda. Ano, skutečně jde o vývar, byť ne o ten klasický, ze kterého se dělají polévky nebo omáčky. V každém případě se z brambor i těstovin uvolňují látky, které najdou další využití. Pojďme se na tuto problematiku podívat pozorněji.

Voda z těstovin do omáček

Pokud byste vařili v Itálii těstoviny a vodu z nich vylili, dost možná by vám hrozila i deportace zpátky do Česka. Italové jsou totiž na svoji kuchyni náležitě hrdí a každý na Apeninském poloostrově ví, že alespoň několik lžic vody, v níž se vaří pasta, patří do omáčky. Je tedy pravda, že Italové většinou vaří z doma připravených těstovin a v obchodě je kupují jen v největší nouzi, ale i voda ze supermarketových těstovin dodá omáčce šmrnc. Rozhodně to vyzkoušejte!

Doporučený článek:  Zápachu v lednici předejde správné skladování a pravidelný úklid
Zdroj obrázku: Freepik

Bramborové hnojivo

Možná jste slyšeli o tom, že bramborové slupky se běžně používají jako hnojivo. Jsou totiž bohaté na mnoho důležitých látek, zejména hořčík a fosfor. Kromě toho obsahují slupky brambor také v tucích rozpustné vitamíny A, E a K, a tak brambory doporučují nutriční specialisté konzumovat i se slupkou, zejména pokud máte brambory jarní. A aby pak vaše rostliny nepřišly zkrátka, na jejích zálivku můžete použít vodu, ve které jste brambory vařili. Jen pozor na sůl, tu je dobré při vaření vynechat, chcete-li pak s bramborovým vývarem hnojit.

Doporučený článek:  Špenátové palačinky získají zajímavou zelenou barvu. Lze je zapéct i podávat s džemem

Chrání před mšicemi

Před zaléváním je pochopitelně třeba nechat vodu vystydnout na pokojovou teplotu. Bramborová voda se hodí zejména na zalévání venkovních rostlin, protože brambory přirozeně odpuzují mšice a některé další druhy hmyzu, se kterými se většina zahradníků v našich podmínkách pravidelně potýká. Tuto zálivku byste pak neměli používat více než jednou týdně, u menších rostlin pak častěji než jednou za dva týdny.

Zdroj: https://blog.greenredeem.co.uk/how-to-reuse-your-cooking-water-around-the-home/
.

Doporučené články