Správné skladování udrží vejce déle čerstvá

Vejce jsou surovina, která nemůže chybět v podstatě v žádné domácnosti. Přesto ale ne každý ví, jak je skladovat tak, aby vydržela co nejdéle a nepředstavovala zdravotní riziko. Právě proto jsme si pro vás připravili dnešní článek, ve kterém shrneme základní fakta o skladování vajec, která se vyplatí vědět.

Nezapomeňte na základy hygieny

Dodržování základních hygienických návyků při manipulaci s vejci je zásadní. Syrová vejce pro nás mohou přeci jen představovat závažné zdravotní riziko v podobě například salmonely. Při manipulaci se syrovým vejcem je tak vždy důležité umývání rukou i použitého nádobí. Zároveň byste také měli dbát na dostatečnou tepelnou úpravu, která by měla škodlivé mikroorganismy zneškodnit.

Doporučený článek:  Citrón osvěží listy salátu, vyčistí prkénko a předejde blednutí zeleniny během vaření

Vejce samotná byste ale před uskladněním nikdy omývat neměli. Mohla by se porušit jejich ochranná bariéra nebo byste je mohli nechtěně rozbít.

Zdroj obrázku: Freepik

Stálá teplota je základ

Ačkoli se tato rada může zdát jako naprostá samozřejmost, minimálně k výrobcům lednic se nejspíš nedostala. Pro co nejdelší čerstvost vajec je totiž nezbytná stálá teplota. Proti tomu ale mluví umístění speciálních přihrádek na vejce, které bývají ve dveřích lednice. Právě ty jsou ale místem, kam byste vejce nikdy dát neměli. Protože lednici otevíráme, mění se ve dveřích často teplota, což surovinám celkově nesvědčí. Raději tedy vejce umístěte do prostřední police, kde je teplota nejstabilnější.

Doporučený článek:  Nadbytek sezónní zeleniny a ovoce se hodí zavařit nebo zamrazit

Na okolních potravinách záleží

I když se to možná nezdá, na potravinách, které jsou vedle vajec umístěny, také záleží. Obzvlášť velký pozor byste si měli dávat na aromatické potraviny. Vejce od nich mohou načichnout, což poté ovlivňuje jejich čerstvost. Jednoduchým řešením může být umístění vajec do uzavíratelné krabičky, která kontaktu s ostatními věcmi v lednici zamezí. Zároveň tak snížíte riziko rozbití skořápky a manipulace s vejci bude jednodušší.

Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/eggs/, https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0021/441066/salmonella-factsheet.pdf, https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/what-you-need-know-about-egg-safety, https://www.eggs.ca/eggs101/view/39/egg-storage-freshness-and-food-safety
.

Doporučené články