Zrání rajčat můžeme urychlit jak přímo na keříku, tak po utržení

Není nic horšího než jako zahrádkář v období sklizně zjistit, že rajčata jsou stále ještě zelená. Ale nezoufejte, i na začátku podzimu máte ještě možnost, aby plody dozrály. Stačí zkusit pár vychytávek, které zčervenání zajistí. Jaké to jsou? Právě to a ještě více se dozvíte v dnešním článku. Čtěte dál.

Zelené výhonky na podzim nepotřebujeme

Ke konci sezóny už není moc žádoucí, aby se keřík rozrůstal. Zelené šlahouny a jejich růst totiž vysávají ze samotné rostliny poměrně velkou část energie a živin. Právě tato energie by pak mohla být dávána do dozrávání plodů. Přesně z tohoto důvodu se doporučují zelené vršky rostlin zastřihávat. Názory na to, kdy s touto procedurou začít, se ale docela různí. Někteří odborníci tvrdí, že ideální je toto provést už v půlce srpna, jiní říkají, že na konci. Každopádně pokud jste to ještě neudělali, rozhodně na nic nečekejte.

Doporučený článek:  Časté chyby během zavařování mohou obsah znehodnotit
Zdroj obrázku: Freepik

Plody zvládnou dozrát i mimo rostlinu

Šanci můžete plodům dát také, pokud se rozhodnete ty oranžové či růžové, ne zcela dozrálé sklidit už v tomto stavu. Právě tato rajčátka za přísunu slunečního záření zvládnou dozrát i bez toho, aby byla na rostlině. Navíc opět nebudou brát živiny tomu zelenému zbytku, který je tak zoufale potřebuje.

Ujistěte se, že je vaše rostlina v té nejlepší kondici

Dozrávání můžete pomoci také tím, že rostlinu zkontrolujete a odstraníte veškeré závady. To znamená, že je třeba odstranit části, které jsou například nemocné či napadené škůdci. V tuto dobu už je poměrně pozdě na postřiky, a je tak lepší části rovnou ustřihnout. Rostlina se je tak nebude snažit vyléčit a energie a živiny půjdou opět ve větší míře do plodů, které navíc nebudou ohrožovány potenciální infekcí. Nejlepší samozřejmě bude, když všechny zmíněné způsoby zkombinujete. Plody vám pak dozrají na to šup.

Zdroj: https://www.marthastewart.com/7997268/how-ripen-green-tomatoes
.

Doporučené články