„Vajíčka nikdy nedávám do určené přihrádky, je to nejhorší místo.“ Správné skladování je udrží déle čerstvá

Přinesu vajíčka z obchodu, otevřu lednici a pokaždé mě to svádí je vyndat z papírového obalu a vyskládat je do připravené přihrádky, umístěné ve dveřích mé chladničky. Roky jsem to tak dělala a věřím, že někteří z vás to dělají stále. I když se tímto způsobem výrobci ledniček snaží nás nepřímo směřovat k tomu, že právě zde ve dveřích je na vajíčka nejlepší místo, opak je pravdou. Může být kvůli kolísání teploty tím nejhorším. A to není jediná chyba, kterou můžete při uskladnění vajec dělat.

Vejce patří mezi základní potraviny, které najdeme téměř ve všech kuchyních. Ačkoliv je jejich přítomnost běžná, ne každý si je jistý, jak s nimi správně zacházet, aby byla co nejdéle čerstvá a zároveň bezpečná pro konzumaci. Proto vám dnes přináším pár rad, jak na správné skladování vajec.

Doporučený článek:  Citrón osvěží listy salátu, vyčistí prkénko a předejde blednutí zeleniny během vaření

Zásady čistoty jsou na prvním místě

Při zacházení s vejci bychom neměli podceňovat hygienické návyky. Nezapomeňte, že syrová vejce mohou nést různé patogeny. Proto je důležité po manipulaci s syrovým vejcem pečlivě umýt ruce a nádobí, se kterým přišla do kontaktu. Samozřejmě je také vhodné, při jeho přípravě, podrobit vejce dostatečné tepelné úpravě, aby byly všechny škodlivé bakterie zničeny. Co je salmonela jistě nemusím připomínat.

Zdroj obrázku: Freepik

Ale pozor na přehnanou hygienu

Je tu ale i druhá věc, kdy může přehnaná hygiena škodit. Před tím, než vejce uložíte, byste je neměli mýt. Oplachem by mohla být narušena jejich přirozená ochranná vrstva nebo by mohlo dojít k nechtěnému rozbití.

Doporučený článek:  Oloupat papriky jde i bez škrabky. Tyto metody si chválí i profesionální kuchaři

Udržujte stále stejnou teplotu

Možná se to zdá jednoduché, ale pro vejce je klíčové udržování konstantní teploty. Ačkoliv mnoho lednic má speciální přihrádky na vejce ve dveřích, nejsou tyto místa ideální. Teplota ve dveřích lednice se mění s častým otevíráním a zavíráním, což může ovlivnit kvalitu vajec. Teplota skáče z vysokých do nízkých hodnot, kolísá, a to pro vejce (ale i spoustu jiných potravin) není ideální. Doporučuji tedy vejce skladovat uprostřed lednice, kde je teplota stabilní.

Doporučený článek:  Z plesnivých rajčat lze připravit hnojivo pro rostliny nebo z nich vypěstovat nové sazenice

Okolní potraviny mohou ovlivnit kvalitu

Možná vás to překvapí, ale vejce mohou být ovlivněna potravinami, které se nacházejí v jejich blízkosti, zvláště pokud se jedná o potraviny s intenzivní vůní. Aby vajíčka neabsorbovala tyto pachy, je dobré je ukládat do hermeticky uzavíratelné nádoby. Tím také snížíte riziko, že by se vajíčko rozbilo.

Zdroj: Autorský text, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/eggs/, https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0021/441066/salmonella-factsheet.pdf, https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/what-you-need-know-about-egg-safety, https://www.eggs.ca/eggs101/view/39/egg-storage-freshness-and-food-safety
.

Doporučené články