Bigos je hned po vývaru na seznamu nejoblíbenějších polských jídel. Ačkoliv si ho mnoho lidí spojuje s nekonečnými hodinami strávenými v kuchyni, ve skutečnosti jde o celkem jednoduchý pokrm, na který je potřeba jen pár ingrediencí. Každá domácnost má svůj vlastní recept, ale jedno mají společné – neobejde se bez kvalitního zelí.
Na ingrediencích záleží
Pokud vybíráte čerstvé zelí, měly by být hlávky pevné a tvrdé. U kysaného zelí máme na výběr nakládanou a kyselou odrůdu, do které byla přidána citronová šťáva nebo ocet. Můžete koupit jak samotné zelí, tak zelí namíchané s mrkví. Dále budete potřebovat směs koření, do které patří bobkový list, nové koření, pepř, kmín a majoránka.
Někteří lidé do bigosu přidávají rajčata nebo rajčatový protlak kvůli výraznější chuti a barvě. Někdo zase přidává červené víno a jalovec, které doplní houby a uzené nebo sušené švestky. Bigos se dá připravit i ve sladší verzi, pak se do něj přidávají jablka, rozinky a med. Jak vidno, neexistuje jediný správný recept.
Recept na tradiční bigos
Na tradiční bigos si připravte 2 kg kysaného zelí, 0,5 kg vepřové krkovice, 200 g uzené slaniny, 2 klobásy, sušené houby, 2 sušené švestky, 2 střední cibule, 3 bobkové listy, pár zrnek nového koření, rajčatové pyré a koření podle chuti. Kysané zelí slijte z nálevu a propláchněte pod tekoucí vodou. Vložte do hrnce, zalijte sklenicí vody a přidejte švestky, houby, pepř, bobkový list a nové koření. Vařte 30 minut.
Nakrájenou cibuli, slaninu a klobásu společně orestujte a přidejte do hrnce. Krkovici nakrájejte na kostky, opečte a poduste. Hotové maso přidejte s protlakem k zelí. Vařte hodinu a půl. Servírovat ho můžete ihned nebo ho nechte pár dní rozležet. Bigos se dá i zavářet do sklenic, pak ho ale musíte nejprve nechat vychladnout a pasterizovat ve sterilních sklenicích. Ty pak skladujte v lednici, ve spíži nebo ve sklepě.
Zdroj: https://www.everydayhealthyrecipes.com/authentic-polish-bigos-stew-recipe/