Zamrazování hub má svá pravidla. Díky nim budou chutnat a vonět jako právě nasbírané

Mražení hub je méně oblíbený způsob konzervace než jejich sušení, ale i tak je to dobrá varianta, jak prodloužit jejich trvanlivost. Houby tvoří až z 90 % voda, zbytek jsou bílkoviny, vitamíny a jiné živiny. Aby houby neztratily chuť ani správnou konzistenci, měli byste znát pár tipů. Jak houby správně zmrazit a opětovně rozmrazovat?

Svědčí jim krátká tepelná úprava

Houby mají nízký obsah kalorií a mohou skvěle nahradit maso ve vegetariánské stravě. Jejich zmrazení je méně časově náročné než jejich sušení, je jednodušší a velmi všestranné. Před zamrazováním je třeba houby důkladně očistit a nakrájet na menší kousky. Krátce je povařte, vydrží pak mnohem déle. Před vložením do mrazáku je zbavte veškeré vody.

Doporučený článek:  Kapra se vyplatí zařadit do jídelníčku nejen na Štědrý den

Houby na mražení by měly být naporcované v takovém množství, abychom je zvládli zpracovat najednou. Než je však dáme do uzavíratelných sáčků nebo nádob, je vhodné vložit je do mrazáku alespoň na jeden den rozložené na tácku či plechu, jinak budou lepit. I rozmrazování by mělo probíhat podle určitých pravidel, díky kterým si zachovají chuť, vůni i požadovanou konzistenci.

Zdroj obrázku: Freepik

Nemusí se rozmrazovat

Zmrazené houby můžeme vložit přímo do hrnce nebo na pánev, aniž bychom museli čekat na samovolné rozmrazení. Po uvaření by se ale opětovně zamrazovat neměly. Je zajímavé, že úplné rozmrazení hub před tepelným zpracováním může nepříznivě ovlivnit jejich chuť. Je tedy lepší je vařit nebo smažit vždy ještě mírně zmrzlé. Díky tomu si zachovají své jedinečné aroma, správnou konzistenci a výraznou chuť a nebudou se nijak lišit od hub čerstvých.

Doporučený článek:  Švábi jsou odolní, zbavit se jich, je třeba důkladně

Zamrazené houby by se neměly skladovat déle než 12 měsíců, kdy je nahradíte novými houbařskými úlovky. Tento způsob konzervace se hodí především pro hříbky, lišky, žampiony, holubinky, hlívu a klouzky. V jedné porci jich můžeme i několik nakombinovat. Zamrazované kousky by měly být přibližně stejně velké.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-to-freeze-mushrooms
.

Doporučené články