Máte rádi guláš, ale rádi byste změnu? Máme pro vás recept na guláš plný křehkého masa a ochucený aromatickou zeleninou. Pokud se při pohledu na zeleninu děsíte, není to vůbec namístě. Spolu s masem totiž vytvoří jedinečnou kompozici, která s dušenou zeleninou ze školních jídelen má jen pramálo společného. Děkovné dopisy můžete posílat na e-mailovou adresu redakce. 🙂
Na vepřový guláš se zeleninou budete potřebovat tyto přísady:
- Vepřová krkovička – 500 g
- menší cibule – 1 ks
- červená paprika – 1 ks
- jablko – 1 ks
- menší mrkev – 1 ks
- česnek – 1 až 2 stroužky
- pórek – 1 ks
- rajčatová pasta – 2 polévkové lžíce
- ruská hořčice – ½ polévkové lžíce
- kmín – 1/3 čajové lžičky
- sušený česnek – podle chuti
- sladká mletá červená paprika – podle chuti
- muškátový oříšek – 1 špetka
- sůl a mletý černý pepř – podle chuti
- hladká mouka – dle potřeby
- vývar nebo voda – dle potřeby
- tuk na smažení
- nasekaná čerstvá petrželka
Návod na přípravu:
Krkovičku nakrájejte na kostky, vložte je do mísy a posypejte je červenou paprikou, sušeným česnekem, solí, pepřem a hladkou moukou. Vše důkladně promíchejte.
Na kamnech rozehřejte hlubší pánev s trochou oleje a zprudka osmahněte maso v koření a mouce tak, aby na povrchu zezlátlo. Pak maso vyjměte z pánve a odložte stranou.
Oloupejte cibuli a nasekejte ji na jemné kostky. Stroužky česneku očistěte a nakrájejte na plátky. Nakrájejte také mrkev, jablka a bílou část pórku. Do horkého tuku po smažení masa vhoďte nejprve cibulku. Když zrůžoví, přihoďte česnek a ostatní zeleninu a také kmín a vše společně chvíli opékejte.
Do pánve k zelenině vraťte zpátky osmahnuté maso a zalijte vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso celé ponořené, ale aby v tekutině neplavalo. Zakryjte pánev pokličkou, ztlumte oheň a zvolna duste, dokud maso úplně nezměkne a omáčka nezhoustne. Čas od času promíchejte.
Když je maso měkké, přidejte do pánve hořčici, rajčatovou pastu a špetku muškátového oříšku. Promíchejte a odstavte z kamen.
Guláš podávejte s čerstvým chlebem a sypaný nasekanou petrželkou.
Dobrou chuť.