Piškot. Je naprostým základem pro jednoduché sladké plněné rolády a dorty, navíc se snadno připravuje a mnohdy jej děti stačí sníst ještě dříve, než se použije na samotný dezert. Jeho jednoduchost spočívá v běžných surovinách, kterými jsou mouka, vejce a cukr, přičemž nadýchanosti se docílí pomocí vyšlehaných bílků. V takovém případě je ale piškotové těsto zapovězené celiakům nebo lidem s alergií na lepek. Jak tedy postupovat? Řešením je bramborová mouka!
Těsto bez pšeničné mouky
Piškot je pojem a hlavně základem pro mnoho zákusků a dortů, které se připravují pro běžné chvíle i sváteční stoly. Z toho důvodu hospodyňky vždy lpí na správně zvolených surovinách a vzájemném poměru, dokonale vyšlehají bílky, aby bylo těsto lehoučké jako vánek. Jenže pšeničná mouka je problémem pro mnoho strávníků s intolerancí nebo s alergií na lepek, proto je třeba najít vhodnou a zdravou alternativu. Tou může být bramborová mouka, která je přirozeně bezlepková.
Recept na piškotové těsto s bramborovou moukou
Co budete na přípravu bezlepkového piškotového těsta potřebovat? Připravte si:
- 6 vajec,
- 1 sklenici bramborové mouky,
- 3/4 hrnku cukru,
- 1 lžičku bezlepkového prášku do pečiva.
Postup přípravy:
Při přípravě bezlepkové varianty se postupuje obdobně jako u běžného piškotového těsta. Nejprve je nutné oddělit bílky od žloutků a z bílků vyšlehat v hluboké misce sníh dotuha. Po asi dvou minutách šlehání je možné přidat cukr a za stálého šlehání přidávat žloutky jeden po druhém, aby vzniklo homogenní těsto. Prosejte prášek do pečiva spolu s moukou a postupně přidávejte do žloutkového těsta a opatrně míchejte pomocí stěrky. Hotové těsto vlijte do pečicí formy vymazané máslem či margarínem, vysypejte ji ještě bezlepkovou moukou. Pečte v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 35 minut, poté troubu vypněte a nechte piškot dalších 20 minut dojít.
Zdroj: https://www.taste.com.au/recipes/gluten-free-sponge/f725cefe-bc32-4649-be17-2ba30724ad0f