Zeleninové řízky z cukety a jáhel ochucené česnekem

Cuketové řízky můžete v sezóně připravovat až do omrzení, které ale nejspíš nikdy nepřijde. Zeleninu ve složení je možné různě kombinovat a variovat, stejně jako jáhly, které jsme přidali do receptu. Namísto nich můžete použít pohankovou, pšeničnou, žitnou či ječnou krupici. Pokud byste chtěli ještě voňavější dobrotu, přidejte do těsta také strouhaný sýr. O té chuti se vám bude i zdát.

Ingredience:

  • Mladá cuketa – 400 g (asi 1,5 ks)
  • loupané proso (jáhly) – ½ hrnku
  • středně velká cibule – 1 ks
  • česnek – 2 stroužky
  • vajíčko – 2 ks
  • strouhanka – 2 lžíce
  • bylinný pepř – 1 lžička
  • mletý černý pepř – dle chuti
  • sůl – dle chuti
  • sójová omáčka – 1 lžička
  • čerstvý nasekaný kopr – 2 lžíce

Návod na přípravu:

Loupané proso nasypejte do hluboké misky a spařte ho vroucí vodou. V kastrůlku přiveďte k varu asi hrnek vody, když začne vřít, přidejte k ní trochu soli a vsypte spařené proso. Zakryjte pokličkou a vařte asi 15 minut, dokud se voda úplně nevsákne do prosa.

Umyjte cuketu, odkrojte konce a nastrouhejte ji na hrubém struhadle do hlubší misky. Posypejte ji trochou soli, promíchejte a nechte 15 minut stát, aby pustila vodu, kterou pak slijte a důkladně vyždímejte. Pak k cuketě nastrouhejte očištěnou cibuli a prolisujte dva stroužky česneku a dobře promíchejte, abyste získali homogenní zeleninovou směs.

Do cuketové směsi přidejte uvařené jáhly, okořeňte bylinkovým pepřem, solí a mletým černým pepřem, přihoďte dvě lžíce strouhanky a dvě lžíce čerstvě nasekaného kopru. Nakonec přilijte lžičku sojové omáčky a vyklepněte dvě vajíčka a všechny ingredience do sebe důkladně zapracujte.

Z hotového těstíčka tvarujte řízky tak, že do levé ruky si naberte trochu strouhanky, na ni položte lžíci směsi a vrch znovu posypejte strouhankou tak, abyste obalili celý povrch kuličky, kterou splácněte na placku. Tu pak vložte do pánve s rozpáleným olejem a nechte z každé strany pár minut smažit na mírném ohni, dokud se cuketové těsto nepropeče a povrch placek nezezlátne. Hotové řízečky nechte okapat na talíři vyloženém papírovými utěrkami a podávejte posypané čerstvým koprem a doplněné o vařené brambory a kopeček zakysané smetany či jiné oblíbené omáčky.

Zdroj: https://www.oneteaspoonoflife.com/2016/09/millet-cutlets.html
.

Doporučené články