Možná si myslíte, že květák je dobrý jen na styl mozečku nebo obalený ve strouhance jako řízek. Není to vůbec pravda. Dnes vám představíme recept, díky kterému budete mít v záloze novou, netradiční a vynikající přílohu, která se skvěle hodí k masu a je neuvěřitelně zdravá a přitom velmi chutná. Skvěle se hodí k pečenému nebo smaženému kuřeti, ale vyzkoušet jej můžete jako přílohu prakticky k čemukoli. Vyzkoušejte a zaručeně nebudete litovat.
Co budete potřebovat?
Přílohou k masu jsou pro nás obvykle brambory, rýže nebo těstoviny. Možná si myslíte, že květák nebude tak sytý, ale velmi se mýlíte. Je vynikající, sytý a přitom velmi zdravý. Během 30 minut můžete připravit přílohu pro tři až čtyři porce. Příprava je velmi jednoduchá a levná. Věřte, že jakmile tento recept vyzkoušíte, již nebudete chtít tuto zeleninu konzumovat jinak. Na výrobu budete potřebovat jen šest surovin včetně koření:
- 1 ks květáku,
- cca 100 ml olivového oleje,
- 2-3 stroužky česneku,
- sůl a pepř na dochucení,
- olej na smažení.
Způsob přípravy
Květák očistěte a nakrájejte na středně velké kousky, které budete později servírovat. Do pánve nalijte trochu olivového oleje a prolisujte stroužky česneku. Dochuťte solí a pepřem. Na této směsi budete opékat květák z obou stran dozlatova. Tímto způsobem květák pochopitelně nepřipravíte úplně, protože jednoduše nezměkne. Proto se bude druhá část přípravy odehrávat v troubě.
Až budete mít květák krásně opečený dozlatova, můžete jej přenést na plech vyložený pečicím papírem. Každý kousek zeleniny potřete olivovým olejem a poté na ni ještě nalijte olej z pánve, aby v troubě chytila mnohem více chuti. Vložte plech do trouby předehřáté na 200 stupňů (spodní a dolní ohřev) po dobu asi 15 až 20 minut. Květák nechte trochu vychladnout a podávejte s masem jako netradiční přílohu. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: https://cookieandkate.com/roasted-cauliflower-recipe/