Želé ze skutečné želatiny posiluje kosti a cévy. Kolagen působí příznivě i na pokožku

Už jste jistě mnohokrát slyšeli, že když budete jíst želé, budete mít silné kosti. Toto tvrzení koluje ve světě již léta. Odborníci se zaměřili na výživové hodnoty želé a na obsah kolagenu, který je potřebný pro zdravé kosti, klouby a vlasy.

Zdravé želé

Jako první se zaměřme na obyčejné želé bonbóny, které najdeme v každém obchodě. Takové produkty jsou především složené z cukru. Nadměrná konzumace takových produktů vede k rozvoji obezity, cukrovky nebo k zubnímu kazu. Kromě cukru se v těchto sladkostech používá velké množství umělých barviv. Nadměrná konzumace může způsobit poruchy celého těla, alergii a hyperaktivitu, a to hlavně u malých dětí.

Doporučený článek:  Makový závin během pečení snadno popraská. Zkušené pekařky radí triky, díky kterým se vždy povede

Chcete-li dětem dopřát takovou sladkost, zkuste si připravit domácí želé bonbóny. Budete potřebovat želatinu, čerstvé nebo mražené ovoce a volitelné sladidlo. Jako první si smíchejte želatinu s vodou a nechte ji nabobtnat. Ovoce rozmixujte na hladkou hmotu. Na pánev nalijte ovocný mix se správným množstvím vody a zahřívejte. Přidejte želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí. Hotové želé přelijte do formiček a nechte vychladnout.

Zdroj obrázku: Freepik

Klouby a želé

Látky, které želatina obsahuje, mají dobrý vliv na lidské tělo. Působí příznivě na zuby, kosti, šlachy, krevní cévy a chrupavku. To vše díky velkému množství kolagenu. Želé může zmírnit bolesti a zánět kloubů. Tento sladký dezert může být dobrý také pro zlepšení stavu vlasů a nehtů. Kolagen obsažený v želatině je posílí, dodá jim lesk a zvýší jejich odolnost.

Doporučený článek:  Elixír zdraví s takřka magickými účinky: tinktura z jeřabin nesmí chybět v žádné domácí lékárničce

Existuje skupina lidí, kteří by se měli konzumaci želé vyhnout. Jedná se o lidi s alergií na složky v těchto sladkostech. Dále by se jim měli vyhýbat lidé, kteří se snaží zhubnout. Každopádně i přes výhody, které může želé přinést, by se nemělo konzumovat ve velké míře. Želatina není vhodná ani pro vegetariány a vegany. Naštěstí je želé bezlepkové a bezlaktózové.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-gelatin, https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/gelatin-uses-and-risks, https://detoxinista.com/homemade-jello/, https://www.healthline.com/nutrition/what-is-jello-made-of#ingredients, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X2200003X
.

Doporučené články