Mikrovlnná trouba je jedním ze základních vybavení téměř každé kuchyně. Pokrmy v mikrovlnné troubě jsou rychle připravené a příjemně teplé. Kolem tohoto spotřebiče se bohužel nahromadilo hodně negativních názorů, které s pravdou mnohdy nemají vůbec nic společného. Proto se dnes podíváme na fakta a mýty kolem používání tohoto kuchyňského spotřebiče. Setkat se můžete s mnoha negativními výroky, ale pravda je taková, že nám mikrovlnná trouba nijak neškodí. Jaké mýty jsou nejčastější?
Mikrovlny vyzařují karcinogenní záření
Tohle je jeden z nejčastěji opakovaných mýtů, který můžete o mikrovlnných troubách slyšet. Předpokládá se, že když stojíte příliš blízko spotřebiče, vystavujete se škodlivému záření, které může v dlouhodobém horizontu způsobit rakovinu. Fakta ale říkají něco zcela jiného. Mikrovlny totiž vyzařují neoinizující záření, které je neškodné. Proto se používání nemusíte obávat, protože mikrovlny nejsou karcinogenní a neovlivňují jídlo ani vás.
Jídlo ztrácí nutriční hodnotu a bílkoviny
Tento mýtus je také velmi častý. Pravdou ovšem je, že potraviny často ztrácí nutriční hodnotu vlivem vysokých teplot při vaření nebo smažení. V mikrovlnné troubě obvykle nepracujeme s tak vysokou teplotou, která by mohla potraviny poškodit. Nebojte se proto nutriční hodnoty potravin, které ohříváte v mikrovlnné troubě.
Ohřívání podle některých lidí také snižuje obsah bílkovin v jídle. Na tomto tvrzení je něco málo pravdy, ale potraviny mohou ohříváním ztratit jen stopové množství bílkovin a při tepelném zpracování jakýmkoli způsobem vždy existuje riziko ztráty nutriční hodnoty a bílkovin. Rozhodně se proto nemusíte obávat, že vaše pokrmy budou nutričně chudé a nekvalitní jen proto, že jste je ohřáli v mikrovlnné troubě. Setkat se můžete i s mnoha dalšími mýty a většina z nich je nepravdivá. Tento spotřebič má mnoho odpůrců, ale rozhodně nám ulehčuje každodenní život a nepřináší do našeho života nic negativního.
Zdroj: https://www.cnet.com/home/kitchen-and-household/true-or-false-ridiculous-microwave-myths-you-can-stop-believing/