Jsou pro vás light produkty dobré nebo jde jen o marketing?

Mnoho z nás se snaží zhubnout pár přebytečných kil, a proto si kupujeme light produkty, které mají snížený obsah kalorií, tuku a cukru. Většina z nás si přitom myslí, že pro své zdraví děláte velmi dobrou věc, ale pravda není tak jednoduchá. Ve skutečnosti se jedná hlavně o marketing, protože společnosti chtějí prodat více jídla a pití. Je pro ně velmi výhodné zaujmout zákazníky tím, že se jedná o lehké varianty jejich produktů a budou konzumovat zdravější jídlo, což většina z nás chce.

Jak fungují dietní produkty?

Zákony Evropské unie přesně nedefinují, co lze označit za light zboží. Podle zákonů se jedná o potraviny a nápoje, u kterých byla energetická hodnota nebo množství tuků a cukrů sníženo alespoň o 30 procent oproti klasickému produktu. Výrobci potravin tedy musí z produktů něco odstranit. To ovšem znamená, že chybějící složku musí něčím nahradit, což obvykle neznamená nic dobrého.

 

I přesto mohou výrobci a obchody udávat podobné výrobky jako „light“, „fit“, „štíhlé“ nebo „s 0 % tuku“. Tyto názvy jsou velmi zavádějící, protože vás mají přesvědčit o tom, že konzumované potraviny jsou zdravé, i když to tak ve skutečnosti není. Jen vymění určitou složku nebo něco trochu odeberou a nahradí jiným prvkem, který pro vaše zdraví není o nic lepší než původní složka.

Co se v potravinách a nápojích skutečně nachází?

Méně cukru a tuku v potravinách jednoduše znamená více chemikálií. Místo tuku se často přidává voda se zahušťovadlem, ale také cukr. Naproti tomu cukr se obvykle nahrazuje syntetickými sladidly a tukem, aby se zachovala příjemně sladká a výrazná chuť. Díky tomu si pořizujete produkty, které vypadají jako zdravé, ale ve skutečnosti jsou mnohdy ještě horší než tradiční varianty. Nenechte se napálit výrobci a vždy se dívejte na štítky potravin, pokud chcete investovat do skutečně zdravějších variant potravin.

Zdroj: https://theconversation.com/mondays-medical-myth-light-or-lite-food-is-healthy-1616
.

Doporučené články