Panzanella – jednoduchý rajčatový salát z prosluněné Itálie

Rajčata, avokádo, kapary a opečené kaiserky, to jsou hlavní ingredience báječného barevného salátu jménem panzanella, který pochází ze slunné Itálie a který je doslova vitaminová bomba. Tradiční panzanella se míchá se starým chlebem, který se máčí ve vodě, aby změkl. My je v tomto receptu vyměníme za opražené housky kaiserky nebo tousty. Ve skutečnosti je tento recept docela variabilní, takže pokud máte rádi i jiné druhy zeleniny nebo třeba ančovičky, nebojte se je do salátu přidat.

Ingredience:

  • Červená a žlutá cherry rajčátka (v libovolném poměru) – 500 g
  • malinová rajčata – 1 až 2 ks
  • červená cibule – 1 ks
  • červené sladké papriky – 3 ks
  • česnek – 2 až 3 stroužky
  • kapary – 2 lžičky
  • velké zralé avokádo – 1 ks
  • kaiserky nebo toustový chleba – 2 ks
  • olivový olej – 4 lžíce
  • bílý vinný ocet – 2 lžíce
  • krystalový cukr – 0,5 lžičky
  • sůl – dle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř – dle chuti
  • čerstvá bazalka – 4 až 5 větviček
Doporučený článek:  Jednoduchý a velmi rychlý sendvičový salát na toasty

Návod na přípravu:

Zapněte troubu, aby se rozehřála na 190 až 200 °C. Mezitím nakrájejte housky nebo plátky toustového chleba na kostky o libovolné velikosti, rozprostřete je na plech.

Mezi kousky chleba vyskládejte tři umyté a osušené červené papriky (v celku i se stopkami a semeníky).

Vše pokapejte asi dvěma lžícemi olivového oleje a pražte, dokud pečivo nezezlátne a na paprikách se začnou tvořit velké spečené puchýře, což bude trvat kolem 20 až 25 minut (chléb možná budete muset vyndat o něco dříve).

Doporučený článek:  Báječné letní saláty s granátovým jablkem třikrát jinak

Hotové papriky vložte do igelitového sáčku, zatočte a nechte je zapařit a zchladnout. Poté papriky vyndejte ven, rozkrojte je, vyjměte stopky a semeníky a nakrájejte dužninu nahrubo.

Všechna rajčata umyjte a osušte. Rozkrájejte cherry rajčátka na poloviny a malinová rajčata na měsíčky. Vhoďte je do velké mísy, posypejte je cukrem a solí a promíchejte. Nechte je stát asi 20 až 30 minut, aby pustila šťávu.

K vypoceným rajčatům přidejte opražené housky nebo chléb. Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nasekejte nahrubo, česnek prolisujte a obojí přidejte do mísy k rajčatům. Zastříkejte olivovým olejem a vinným octem, znovu promíchejte a nechte dalších 30 minut stát. Nakonec přidejte pečenou papriku a čerstvou hrubě nasekanou bazalku, na kostky pokrájené avokádo a dvě lžičky nakládaných kapar. Naposledy zlehka promíchejte, dochuťte čerstvě mletým černým pepřem a podávejte.

Zdroj: https://www.themediterraneandish.com/tomato-panzanella-salad-recipe/
.

Doporučené články