Ovoce jako součást slaných pokrmů skýtá osvěžující paletu chutí, které skvěle doplní jak masové, tak i zeleninové recepty. My vám dnes představíme lahodné jídlo, jež vás bude sát jen pár korun a přitom bude doslova napěchované vitamíny. Takhle upravenou zeleninu jste ještě nikdy nejedli. Jestliže ji ale vyzkoušíte, už navždy se stane vítanou součástí vašeho jídelníčku.
Ingredience:
- Středně velký lilek – 2 ks
- provensálské byliny – 2 lžíce
- olivový olej – dle potřeby
- zeleninový vývar – 200 ml
- sůl – dle chuti
- mletý černý pepř – dle chuti
- cukr – dle chuti
Na rajčatovou směs:
- rajčata – 4 ks
- česnek – 1 stroužek
- olivový olej – 2 lžíce
- sůl – dle chuti
- cukr
- zelená cibulka – 3 ks
- strouhanka – 4 lžíce
- smetanový sýr – 100 g nebo strouhaný parmazán
- červený rybíz – 5 hroznů
Návod na přípravu:
Předem si připravte tři základní suroviny. Jednou z nich je zeleninový vývar, který je nejlepší ten domácí. Snadno ho připravíte ze zbytků zeleniny, které vám zůstanou z přípravy jiných pokrmů. Tímto způsobem získáte za málo peněz skvělou surovinu, která je chutná a zdravá – mnohem zdravější, než hotové vývary a bujóny prodávané v obchodech.
Druhou surovinou jsou domácí nakládaná rajčata. Připravíte je tak, že omytá rajčata rozkrájíte na malé kostičky, v míse je smícháte s olivovým olejem a jedním prolisovaným či jemně nasekaným stroužkem česneku, solí a cukrem a na 30 minut necháte odležet.
Třetí přísadou je červený rybíz. Otrhejte kuličky ze stopek do misky, posypejte je trochou cukru a nechte odležet rovněž 30 minut.
Když máte přípravné práce hotové, můžete se pustit do práce. Omyjte a osušte lilek, zbavte ho stopky a rozkrájejte ho na podélné plátky silné asi 0,5 cm. Vložte je do misky, posypejte solí, promíchejte a nechte 10 minut odstát a vypotit. Poté vložte plátky do cedníku a důkladně je propláchněte pod tekoucí vodou. Nakonec lilek osušte papírovými utěrkami.
Na kamnech rozpalte pánev s trochou olivového oleje a vložte na něj plátky lilku, které smažte po obou stranách dozlatova. Během smažení je posypejte solí, pepřem, trochou cukru a provensálskými bylinkami.
Když jsou lilky v pánvi zlatavé, podlijte je lžící zeleninového vývaru (lilek by v něm neměl plavat), přiklopte pokličkou a duste asi 10 minut, přičemž je v případě potřeby pravidelně podlévejte vývarem.
Na jiné pánvi s olivovým olejem orestujte pokrájenou jarní cibulku nasekanou na menší kousky. Přidejte k ní naložená rajčata. Obojí společně chvilku restujte, aby se rajčata prohřála. Přidejte ke směsi strouhanku a trochu osolte a oslaďte cukrem.
Plátky lilku rozložte na talíř, spolu s bylinkovým vývarem z pánve. Na lilky přidejte směs jarní cibulky s rajčaty, navrch vložte lžičku smetanového sýra (případně strouhaného parmazánu) a posypejte proslazeným rybízem.
Podávejte s velkým potěšením.
Dobrou chuť.