Jak si vyrobit skvělé podmáslí s jahodami? Vyzkoušejte náš recept

Čekáte návštěvu, ale vůbec netušíte, čím jí pohostíte? Vyzkoušet můžete dnešní recept, kterým je koláč z podmáslí s jahodami. Můžete do něj přidat ještě další ovoce, jako jsou borůvky. Na ty můžete sami vyrazit do lesa. Ovoce dávejte do koláčů vždy čerstvé a nejlépe z vlastní zahrádky.

Ovoce důkladně umyjte

Na tento recept budete potřebovat:

  • 350 g mouky
  • 220 g cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 240 ml podmáslí
  • 3 vejce
  • 120 ml řepkového oleje
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • Sůl
  • 400 g jahod
  • Moučkový cukr na posypání

Nejdříve omyjte, osušte a nakrájejte jahody na poloviny. Nezapomeňte odstranit také stopky. Mouku a prášek do pečiva společně prosejte do misky. Do vajec dejte špetku soli a vyšlehejte vysokou rychlostí. Až začnou vejce nabývat na objemu, po kouscích přidávejte cukr a také přidejte vanilkový cukr. Hmota by měla být nadýchaná a až poté do ní přidejte olej a promíchejte.

Koláč můžete připravit také jako dort

Těsto musíte neustále míchat. Střídavě do něj přidávejte podmáslí a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto pak nalijte do formy na dort, nebo můžete použít i klasický plech. Vždy ale množství ingrediencí musíte uzpůsobit velikosti formy. Plech vyložte pečicím papírem, dortovou formu můžete vymazat máslem a vysypat hrubou moukou. Jahodové poloviny položte na těsto, můžete přidat i borůvky.

Troubu si předehřejte na 180 stupňů, vložte plech a pečte asi 55 minut, dokud nebude těsto upečené. To poznáte podle toho, že do něj píchnete špejli. Vytáhnout byste ji měli suchou. Ještě teplé těsto posypte moučkovým cukrem a můžete podávat. Dejte pozor, aby vám jahody nezapadly do jemného těsta. Je to dobré, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Můžete si také nastavit troubu na spodní ohřev a na konci pečení zapnout horní i dolní najednou. Těsto bude krásně zlatavé.

.

Doporučené články