Arašídové máslo je nejenom pochoutkou, má překvapivé vlastnosti a netradiční využití v kuchyni

U nás ještě není tolik známé, ale v jiných zemích světa se arašídové máslo těší velké oblíbenosti. Je to máslo, které je vyrobeno z arašídů. Vymyslet ho John Harvey Kellogg – je to stejný člověk, který vynalezl také kukuřičné vločky. Arašídové máslo je nejen chutné, ale také cenné pro jeho vlastnosti.

Proč byste měli arašídové máslo zkusit?

Arašídové máslo si můžete vychutnat jen tak lžičkou nebo si ho namazat na chléb jak klasické máslo. Máslo je chutné, posiluje kosti, vlasy i nehty. Může to být vhodný doplněk pro ty, kteří se snaží zhubnout. Díky obsaženým arašídům je máslo bohaté na nenasycené tuky, a ty pomáhají tuky spalovat.

Arašídové máslo koupíte v každém větším obchodě. Najdete máslo, které budou obsahovat kousky ořechů, ale také dokonale hladké. Záleží pak na vás, jaké variantě dáte přednost. Hodí se na toasty nebo palačinky. Můžete s ním založit i základ na omáčku k masu, hodí se k česneku nebo cibuli.

Co si z arašídového másla můžete udělat?

Dejte si například růžičkovou kapustu s oříškovým máslem. Kapustu rozdělte na čtvrtiny a dejte do mísy. Přidejte arašídové máslo, sůl, pepř nebo jiné koření a také nasekaný česnek. Míchejte, dokud se máslo nepřichytí ke kapustě. Poté dejte trochu olivového oleje, dejte na plech a troubu předehřejte na 180 stupňů. Dejte péct na dvacet minut a poté teplotu zvyšte na 200 stupňů. Pečte dalších deset minut a máte hotovo.

A jak si udělat pikantní omáčku s máslem z arašídů? Do hrnce dejte feferonku a kmín. Přidejte lžičku olivového oleje a opékejte tak dlouho, dokud nezačte koření vonět. Přidejte několik lžic arašídového másla a vývar – asi 1,5 hrnku. Míchejte a udržujte pouze nízkou teplotu – nesmí se vařit. Přidejte sójovou omáčku podle chuti, lžičku cukru a citronovou šťávu. Kdo má rád, může přihodit ještě nasekaný česnek.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/peanut-butter-good-for-you
.

Doporučené články