Lahodný bramborový salát se slaninou, sýrem feta a medovo-hořčičným dresingem

Bramborový salát nemusí být jen ten vánoční. Existuje nesčetné množství receptů na bramborové saláty s různými druhy zeleniny nebo masa. Dnes vám přinášíme originální recept na salát z vařených brambor, slaniny a sypaný sýrem feta. Propojení s dresingem z hořčice a medu je originální a nekonečně lahodné.

Ingredience:

  • Brambory – 500 g
  • krájená slanina – 100 g
  • sýr feta nebo balkánský sýr – 150 g
  • koktejlová rajčátka – 15 ks
  • pažitka – ½ svazku
  • kopr – 1 snítek
  • olivový olej – 50 ml
  • česnek – 1 stroužek
  • hořčice – 1 vrchovatá lžička
  • med – 1 lžička
  • oregano – 1 špetka
  • citronová šťáva – 5 ml
  • sůl – dle chuti
  • Mletý černý pepř – dle chuti
Doporučený článek:  Jak si udělat salát z tuňáka a ananasu?
Zdroj obrázku: Freepik

Návod na přípravu:

Brambory oloupejte, vložte je do hrnce a zalijte je vodou. Přiveďte vodu k varu, lehce osolte a vařte brambory doměkka. Když jsou hotové, slijte vodu a nechte brambory nezakryté úplně vychladnout, aby se odpařily veškeré zbytky vody.

Uvařené brambory rozkrájejte na menší, zhruba stejně velké kostky, které vložte do hluboké mísy.

Plátky slaniny rozkrájejte na menší kousky. Na kamnech rozehřejte suchou pánev, slaninu orestujte dozlatova a vyklopte ji do mísy k bramborám.

Čerstvý kopr a pažitku omyjte pod proudem vody a osušte je papírovými utěrkami. Pak bylinky nasekejte najemno ostrým nožem a přihoďte je do salátové mísy.

Doporučený článek:  Jednoduchý bramborový salát s okurkou a koprem à la tzatziki

Sýr feta rozkrájejte na větší kostky, koktejlová rajčátka nechte v celku, anebo je překrájejte na poloviny a obojí přidejte k salátu.

Zdroj obrázku: Freepik

Do menší misky nalijte půl decilitru olivového oleje, přidejte lžičku hořčice, jemně nasekaný či prolisovaný česnek, doslaďte vrchovatou čajovou lžičkou medu a dolaďte chuť citrónovou šťávou, solí a čerstvě mletým černým pepřem. Směs zamíchejte a přelijte s ní přísady v hlavní míse.

Všechny ingredience jemně, avšak důkladně promíchejte tak, abyste nerozbili strukturu brambor a sýra a vložte do lednice aspoň na hodinu vychladit a uležet.

Doporučený článek:  Sůl přidaná ve správný čas zajistí, že okurkový salát zůstane křupavý

Dobrou chuť.

.

Doporučené články