Základem dobré pizzy je kvalitně připravené těsto. Důležité je dopřát mu čas

Domácí pizzy mohou být mnohem chutnější než ty koupené v profesionální restauraci a jistě lepší než mražený polotovar. Je třeba však poznat několik užitečných triků a pravidel. Základem je samozřejmě chutné těsto. Připravte si výbornou pizzu v pohodlí svého domova.

Tenké a chutné těsto

Domácí pizzy často nechutnají jako ty z pizzerie. Většinou bývá těsto příliš tlusté. Aby bylo tenké se správnou konzistencí, potřebuje delší dobu a hlavně energické ruční hnětení. Je také velmi důležité zvolit správnou mouku. Nejlepší typ je 00, speciálně určený pro pizzu nebo 550. Na konci hnětení musí být těsto pružné a nelepivé. Pokud se vám těsto lepí, mouku přidávejte jen v malých množstvích.

Doporučený článek:  Při přípravě pirohů je nejdůležitější dobré těsto. Se správným postupem se vždy povedou

Po vytvoření kompaktního těsta jej odložte na pár hodin do chladničky. Nejlepší je odložit ho na celou noc. Po vyjmutí z chladničky jej nechte hodinu stát při pokojové teplotě, aby se těsto trochu zahřálo ještě předtím, než s ním budete pracovat. Správně by se těsto na pizzu nemělo válet, ale jen ručně roztahovat. Díky takové přípravě se nepřipravíte o cenné vzduchové bubliny.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na výborné těsto

K přípravě budete potřebovat 3 šálky mouky, 1/4 kostky droždí, 1 šálek mléka, 3 polévkové lžíce oleje, 1 plochou čajovou lžičku cukru a 1/2 lžičky soli. Do větší misky vložte suché přísady (mouku, sůl, cukr), přidejte olej, vše promíchejte. Kvasinky rozdrťte ve sklenici mléka, které by mělo mít pokojovou teplotu, a nechte 10 minut kynout. Takto připravený kvásek přidejte k ostatním přísadám a vymíchejte těsto. Těsto je nejlepší hníst ručně a alespoň 15 minut.

Doporučený článek:  Zvláštní příležitosti si žádají speciální recepty na výjimečnou snídani nebo brunch

Z těsta tvoříme kouli, vložíme zpět do suché misky, přikryjeme potravinovou fólií a osm hodin ho necháme odpočinout v chladničce. Po vytáhnutí těsto necháme hodinu při pokojové teplotě. Hotové těsto neválíme, ale ručně natáhneme na prkno, což mu dodá kruhový tvar. Chcete-li si vychutnat opravdu chutnou pizzu, je důležité si připravit dobrou omáčku a zvolit kvalitní suroviny, které poklademe navrch.

Zdroj: https://sallysbakingaddiction.com/homemade-pizza-crust-recipe/
.

Doporučené články