Sirup z borovicových výhonků posílí imunitu. Pro sběr je ideální květen

Co dělat, když vyraší pupeny na borovicích a objeví se několikacentimetrové výhonky? V ten okamžik se musí vzít košík do ruky a vyrazit na sběr těchto zelenkavých větviček do lesa. Připravuje se z nich totiž výtečný domácí elixír pro zdraví, který podpoří preventivně imunitu, ale také pomůže při infekcích horních cest dýchacích nebo při nachlazení. Sirup má silné baktericidní účinky a funguje jako přírodní antibiotikum.

Vyplatí se počkat do května

Proč nevyrazit na borovicové výhonky koncem března nebo v průběhu dubna, kdy již panuje teplé počasí? Podle odborníků se vyplatí vydržet až do května, kdy jsou konce pokryté šupinami a jsou lepkavé na dotek. V takové chvíli je totiž zřejmé, že jsou výhonky plné pryskyřice. Deseticentimetrové výhonky se sbírají z různých exemplářů, není vhodné obrat pouze jeden strom. Při sběru se musí používat rukavice, výhonky se odřezávají ostrým nožíkem.

Doporučený článek:  Rybí pokrmy, které dodají podzimnímu menu zcela nový rozměr
Zdroj obrázku: Freepik

Sirup z čisté přírody

Při cestách do přírody se musí vybírat stromy v čisté a průmyslem nezasažené lokalitě, výhonky se nesbírají ze stromů u silnice, protože v pryskyřici mohou zůstávat nečistoty nebo škodlivé chemické látky. Co je posléze potřeba pro přípravu borovicového sirupu? Nachystat se musí:

  • výhonky z borovic o objemu asi 1,5 litru,
  • cukr,
  • voda.

Nejprve se musí borovicové výhonky očistit od hnědých slupek a omýt pod tekoucí vodou. Poté se na prkénku nakrájí na centimetrové kousky. Do vysterilizované sklenice vařící vodou z rychlovarné sklenice se vloží třícentimetrová vrstva těchto připravených výhonků, která se zasype čtyřmi lžicemi cukru. Takto se vrstvy střídají až po okraj, volný prostor se prolije studenou a převařenou vodou. Sklenice se uzavře víčkem a nechá na světle při pokojové teplotě pracovat. Příprava sirupu trvá asi týden, když se šťáva promíchá s cukrem. Každodenně je nutné obsah protřepávat. Sirup se přecedí, uchovává v chladu a užívá denně (děti tři lžičky, dospělí čtyři lžičky).

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8309100/, https://cookinpolish.com/young-pine-shoots-syrup/, https://www.healthygreensavvy.com/pine-syrup-recipe/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7339705/, https://gatherandgrow.com/blog/foraging-wild-spruce-tips, http://www.laurieconstantino.com/how-to-harvest-spruce-tips-with-recipes-for-using-spruce-tips-or-pine-tips-or-fir-tips/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9322449/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8069155/, https://www.rxlist.com/pine/supplements.htm, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7435953/, https://www.nature-and-garden.com/health/pine-health-benefits.html, https://cookinpolish.com/young-pine-shoots-syrup/, https://www.wolfesneck.org/wp-content/uploads/2020/03/Pine-Syrup-Blog.pdf
.

Doporučené články