Na podzim a v zimě s radostí sáhneme pro zavařeninách připravených v létě. Pochutnáme si na nich a navíc doplníme vitamíny. Chutné džemy, zavařeniny nebo džusy mohou být připraveny z mnoha různých druhů ovoce a zeleniny.
Co zavařovat na začátku července
Sezóna zavařování trvá několik měsíců, od května do listopadu. Na začátku července je nejlepší zpracovávat jahody. Vyplatí se využít i jedinečné chuti rebarbory a připravit z ní zavařeniny, kompoty, marmelády nebo pěny.
V tento čas je možné zpracovávat také třešně, angrešt, špenát, salát nebo kopr. Objevuje se také červená řepa. V teplém počasí může dozrát i letní ovoce, kdy se pak připravují borůvkové džemy nebo rybízové zavařeniny.
Využití rebarbory
Jde o rostlinu z čeledi rdesnovitých. Je speciální nejen vzhledem, ale i chutí. Je slabě nakyslá, ale dochuť má nasládlou. Vyznačuje se mnoha pozitivními účinky na zdraví.
Rebarborový džem je možné doplnit jablky, jahodami nebo i mangem. Přidat lze také skořici. Mnoho lidí přemýšlí, jak nahradit cukr. Jednou z možností je xylitol. Jde o přírodní sladidlo a je vhodné i pro diabetiky.
Sezóna okurek
Okurky s nízkým obsahem soli se připravují od června do srpna. Od typických nakládaných okurek se liší délkou kvašení a chutí. Nálev se připravuje stejným způsobem. Obvykle se k přípravě okurek používá sůl, kopr, česnek a křen. Mohou se však použít i další suroviny, jako například hořčice, nové koření nebo bobkový list.
Zavařování jahod
První jahody se objevují již v květnu. Pro zavařování je tou pravou dobou začátek července. Mnoho lidí z nich připravuje džemy a zavařeniny kvůli lahodné chuti. Po vydatných deštích jahody nesbírejte ani nekupujte, budou nasáklé vodou a nedostatečně sladké.
Zdroj: https://www.cbsnews.com/losangeles/news/how-to-can-your-freshly-picked-summer-fruits/