Hořkosladkokyselá chuť granátového jablka měla zlákat první ženu Evu k porušení božího přikázání. Pak s Adamem poznali rozdíly mezi mužem a ženou. A je to příhodné, toto ovoce totiž proslulo svým afrodiziakálním účinkem. Vedle toho plné vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek, a tak bychom je čas od času měli zařazovat do svého jídelníčku. Poradíme vám tři recepty na svěží letní saláty, které vám s tímto úkolem snadno a příjemně pomohou.
Salát s kuřetem, avokádem a granátovým jablkem
- Polníček, rukola nebo jejich mix – 1 balení
- velký pomeranč – 1 ks
- vyloupané granátové jablko – 1 ks
- grilovaná kuřecí prsíčka – 1 ks
- zralé avokádo – 1 ks
- konzervovaná kukuřice – 1 lžíce
- jogurt – 1 lžíce
Listy omyjte pod proudem vody, osušte papírovými utěrkami a vyložte jimi hluboký talíř. Avokádo rozpulte, vyjměte ze slupky a nakrájejte dužninu na proužky. Pomeranč oloupejte a pokrájejte na kostky, vyjma dvou koleček, které nechte na ozdobu. Kuřecí prsíčka nakrájejte na kostky.
Všechny přísady vložte na salátové listy do talíře, zasypejte lžící kukuřice, polovinou semen granátového jablka a nakonec přidejte jednu polévkovou lžíci bílého jogurtu.
Salát s bulgurem, grilovaným hermelínem a granátovým jablkem
- Bulgur – 0,5 hrnku
- rukola – 1,5 hrnku
- řapíkatý celer – 1 ks
- vlašské ořechy – 1 hrst
- semena granátového jablka – 0,5 hrnku
- olivový olej – 3 lžíce
- med – 3 lžíce
- citronová šťáva – 4 lžíce
- himalájská nebo mořská sůl – dle chuti
- čerstvě mletý černý pepř – dle chuti
- grilovaný hermenlín – 1 ks
Bulgur zalijte v misce asi jedním hrnkem vroucí vody, přiklopte a nechte stát, dokud se všechna voda nevsákne. V troubě na 175 °C (případně na pánvi) opražte vlašské ořechy dozlatova a poté je rozdrťte na malé kousky. Bulgur smíchejte s rukolou, granátovým jablkem, pokrájeným řapíkatým celerem a praženými ořechy.
Na pánvi či grilu opečte hermelín z obou stran dozlatova. Smíchejte olivový olej, med, citronovou šťávu, sůl a pepř. Hotový sýr položte na míchaný salát a vše přelijte medovým dresingem.
Jednoduchý salát s granátovým jablkem a ořechy
- Ledový salát
- polníček nebo rukola
- granátové jablko
- vlašské ořechy
- olivový olej
- balzamikový ocet
- citronová šťáva
Ledový salát roztrhejte na menší kousky a smíchejte ho s rukolou a/nebo polníčkem. Vložte do misky, přidejte zrna z granátového jablka, nasekané vlašské ořechy a přelijte dresingem ze 4 lžic olivového oleje, dvou lžic balzamikového octa a jedné lžíce citronové šťávy.
Zdroj: https://cookieandkate.com/pomegranate-pear-green-salad-with-ginger-dressing/