Těžký žaludek? Tyto potraviny způsobují jeho ztěžknutí a déle se tráví!

Po nedělním obědě je žaludek těžký jako kámen a myšlenky směřují k jedinému, a to jít si odpočinout na gauč. Pocity tíhy po jídle jistě zažil každý, tím spíše po konzumaci určitých potravin, po kterých se cítí člověk unavený a zůstávají v trávicím traktu po dlouhou dobu. Jaké potraviny se tráví dlouho a vedou k pocitům přesycenosti?

Jak dlouho se potraviny tráví

Málokdo si uvědomuje, že trávení určitých potravin může trvat až 30 hodin. Proces začíná v ústech, kde dochází k rozmělnění potravy a pokračuje v trávicím traktu, přičemž dochází k extrakci živin a pro organismus důležitých látek. Během toho dochází též k vyloučení škodlivých látek, toxinů a zbytků. Doba, po kterou zůstává jídlo v žaludku, závisí na obsahu tuků, bílkovin nebo cukrů v daných potravinách a na způsobu přípravy. Trávení smažených jídel trvá o poznání déle než vařených nebo připravovaných na páře.

Doporučený článek:  Trávení velmi zatěžují cukry, léky i nadměrná konzumace masa

Bolesti břicha, plynatost, zácpa

Kromě těžkosti v žaludku způsobuje hůře stravitelné jídlo nebo nadměrné množství zkonzumované potravy zažívací obtíže doprovázené bolestmi břicha, plynatostí nebo zácpou. Nejde tedy jen o těžkost žaludku bezprostředně po jídle, ale může dojít i k pozdějším potížím. Mezi potraviny, které se tráví déle než šest hodin patří:

  • smažené, pečené maso, uzeniny;
  • uzené a tučné sýry, šlehačka;
  • jídla rychlého občerstvení;
  • rybí konzervy, především sledě nakládané v octě nebo ve smetaně;
  • tuky, margarín, sádlo;
  • houby a luštěniny;
  • čokoláda;
  • alkohol;
  • sycené nápoje.
Doporučený článek:  Ovesná kaše získává na popularitě. Je ideální snídaní, která pomůže zhubnout
Zdroj obrázku: Freepik

Rychle stravitelné jsou:

  • ovoce a zelenina;
  • nesolené a nesmažené ořechy;
  • vejce;
  • mléčné výrobky s obsahem tuku pod 3 procenta;
  • vařené ryby, drůbeží maso nebo mořské plody.

Bylinky pro zrychlení trávení

Namísto polehávání na gauči je vhodné si dát po vydatném obědě bylinkový čaj, hodí se mátový nebo heřmánkový, a vydat se na procházku. Pro ulehčení se doporučuje rozžvýkání několik semínek fenyklu nebo kmínu. Pomůže také voda s citronem nebo zázvorový čaj. Bezpochyby nejlépe funguje odlehčit jídelníček a po sytém jídle konzumovat pouze snadno stravitelné potraviny.

Zdroj: https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-health-tips
.

Doporučené články