Mnoho lidí už dávno ví, že ovoce a zelenina z obchodů nejsou jen zdravé, ale můžou obsahovat velké množství chemie. Ta se obvykle nachází v pesticidech, kterými jsou zelenina a ovoce ošetřovány. Některé druhy navíc dokážou této chemie absorbovat více než jiné. Dávejte si proto pozor, co a kde nakupujete.
Zdroj je důležitý
Prostředí, ve kterém jsou ovoce a zelenina pěstovány, se velmi odráží na jejich následné kvalitě a nutričních hodnotách. V současnosti je třeba připomenout, že obchody dostávají výrobky od různých dodavatelů, kteří je nemusí vždy pěstovat právě nejzdravějším způsobem. Někteří používají více chemie, a proto je důležité si umět vybrat ten správný zdroj potravin. Ovlivníme tak jejich působení na naše zdraví, ne vždy nám dokážou nabídnout právě zdravou a vyváženou stravu.
Pracovníci, kteří provádějí postřik plodin, bývají vystaveni největšímu riziku. Akutní otrava je nejčastěji vyvolána pesticidy ze skupiny organofosfátových insekticidů a organoolátových rtuťových fungicidů. Není to však jen přímý kontakt s pesticidy, který představuje hrozbu. Pesticidy nahromaděné v těle mají vliv na karcinogenní procesy. Mohou je iniciovat nebo zintenzivnit, navíc jsou neurotoxické, narušují hormonální a enzymatickou regulaci. Pokud doma nepěstujete vlastní ovoce a zeleninu, kontaktu s pesticidy se nevyhnete. Existují však způsoby, jak minimalizovat riziko.
Obsah pesticidů
Zelenina a ovoce, které obsahují nejméně pesticidů, jsou například avokádo, mango, cibule, chřest, zelí, květák, lilek, grapefruit, kiwi, kukuřice, sladké brambory a zelený hrách. Při nákupu výrobků věnujte pozornost, z jaké země daný produkt pochází. Některé země, jako například Belgie, Francie nebo Itálie, používají více pesticidů než ostatní. Vždy raději nakupujte ze spolehlivého zdroje, nejlépe od místního pěstitele. Některé druhy mají větší savost toxinů než jiné. Do této skupiny patří například brambory, špenát, rajčata, celer, kapusta, nektarinky, třešně, papriky, hrozny, jablka a jahody.
Upravené plody se vždy podrobí určité ochranné lhůtě, po které je vhodné je konzumovat. Avšak i po uplynutí jisté doby mohou stopy pesticidů zůstat na povrchu ovoce a zeleniny, takže je dobré je před konzumací očistit. Někdy čistá voda bohužel nestačí, lepším řešením je použít ocet, hydrogenuhličitan sodný nebo kyselinu citrónovou. Do litru vody přidejte půl šálku octa a 3 polévkové lžíce kyseliny citrónové. Do tohoto roztoku následně namočte ovoce a nechte několik minut postát. Následně už jen opláchnete a zdravé ovoce a zelenina jsou připravené ke konzumaci.
Zdroj: https://www.ewg.org/foodnews/summary.php