V sychravých dnech zahřejí nejlépe vydatné polévky. Nechte se unést podzimní chutí

Podzim dokáže okouzlit krásou měnící se přírody a parků plných barevných listů. Nejčastěji se však pojí s nízkými teplotami, studeným větrem a častým deštěm. Taková atmosféra přispívá k různým kulinářským experimentům. Tyto 4 polévky patří mezi velké favority.

Krémová polévka z mrkve a sladkých brambor

700 gramů mrkve a 3 sladké brambory důkladně oloupejte a nakrájejte na střední kostičky. Jednu cibuli, 1 cm čerstvého zázvoru a 2 stroužky česneku také nakrájejte. Tyto ingredience spolu smažte ve velkém hrnci na olivovém oleji asi 3 minuty a přidejte k nim špetku soli. Přidejte 3 lžíce červené kari pasty a smažte další 2–3 minuty. Následně vše zalijte jedním litrem horkého vývaru. Povařte 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Po této době promíchejte a přidejte 400 ml kokosového mléka. Dochutit můžete limetkovou šťávou nebo petrželkou.

Doporučený článek:  Těstovinový salát s kyselými okurkami chutná prostě skvěle. Během pár minut bude na stole

Další recept je na dýňovou polévku se zázvorem. 2 cm zázvoru oloupejte a najemno nastrouhejte a protlačte si 3 stroužky česneku. Jednu cibuli, jednu mrkev a dvě brambory nakrájejte na střední kostičky. Zahřejte olivový olej a osmažte zázvor s česnekem. Smažte 2 minuty, poté přidejte cibuli, brambory a mrkev. Následně přidejte 800 gramů uvařené dýně nakrájené na kostičky a zalijte 1 litrem vývaru. Vařte, dokud zelenina nezměkne, a následně rozmixujte. Dochuťte kokosovým mlékem a pepřem.

Zdroj obrázku: Freepik

Zeleninová polévka s čočkou a bulgurem

Jednu cibuli a 2 stroužky česneku nakrájejte nadrobno a jednu mrkev nastrouhejte nahrubo. Zahřejte olivový olej a osmažte cibuli, následně přidejte česnek, mrkev a jednu plechovku rajčat. Půl šálku červené čočky a půl šálku bulguru opláchněte pod vodou. Přidejte do hrnce a zalijte litrem horkého vývaru. Dochuťte sladkou paprikou, kmínem, solí a pepřem. Vařte zakryté asi 25 minut. Nakonec přidejte petrželku.

Doporučený článek:  Polská vydatná polévka podle netradičního postupu

Jako poslední přinášíme recept na zelnou polévku. Půl hlávky bílého zelí nastrouhejte a posypte solí. Do velkého hrnce vložte 500 gramů vepřových žeber, 2 bobkové listy a 3 zrna nového koření. Vše zalijte horkou vodou a přiveďte k varu, následně vařte 30 minut na mírném ohni. Po uplynutí času vložte nakrájenou jednu mrkev, 3 brambory, malý pórek a 1/3 celeru. Po 30 minutách přidejte zelí a dochuťte solí, pepřem, majoránkou a kmínem. Vařte dalších 15 minut. Po této době je polévka hotová.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/gallery/7914745/creamy-soup-recipes-for-fall/
.

Doporučené články