Jemné bramborové noky, které se nerozpadnou: základem je dobře zvolená mouka

Bramborové knedlíčky nebo noky milují děti i dospělí, jejich příprava je nadmíru snadná, navíc je lze jíst na mnoho způsobů. Přidávají se do polévek, kombinují se ve sladkých i slaných variantách, s omáčkami nebo k masu a zelí. Uchvátí svou jemnou konzistencí a měkkostí, ale jak je připravit, aby se při vaření nerozpadly na kaši? Tajemství tkví v použitých ingrediencích, konkrétně v mouce.

Jak se připravují knedlíčky

Knedlíky, knedlíčky, halušky, noky nebo gnocchi? Různé názvy, ale základ je vždy stejný. Hlavními ingrediencemi jsou totiž brambory, vejce, mouka, sůl. Někdy se přidávají různé druhy koření, ale povětšinou mají jemnou a neutrální chuť, která se dobře snoubí se skořicí a cukrem nebo s omáčkou či masem. Mohou se podávat jako příloha i hlavní jídlo, dokonce jako dezert. A jak připravit nejdokonalejší?

Doporučený článek:  Borovicový sirup dodá sílu jarních výhonků do celého těla. Ideální parťák do sychravých dní

Ingredience

  • 1 kg brambor,
  • 2 vejce,
  • sůl,
  • 50 g pšeničné mouky,
  • 50 g bramborové mouky,
  • špetka muškátového oříšku,
  • máslo.
Zdroj obrázku: Freepik

Postup přípravy

Základní těsto se připravuje z vařených brambor ve slupce. Brambory se očistí a uvaří ve vodě, ještě horké se oloupou a rozmělní pomocí lisu nebo struhadla do hlubší misky. K bramborám se přidají vajíčka. Směs se zamíchá a dosolí, ochutí špetkou muškátového oříšku. Přisype se mouka a vymíchá se hladké těsto, které se rozdělí asi na 12 kousků.

V hrnci se uvaří voda, která se osolí, poté se přidávají jednotlivé noky. Vaří se několik minut dle velikosti, po dovaření vyplavou na hladinu, poté se vyjmou pomocí děrované naběračky. Knedlíčky se mohou omastit máslem, podávat se skořicí a cukrem nebo se špenátem, slaninou a sýrem.

Doporučený článek:  Želé ze skutečné želatiny posiluje kosti a cévy. Kolagen působí příznivě i na pokožku

Jakou mouku použít? Nejvhodnější je zkombinovat hrubou a bramborovou mouku, díky této kombinaci zůstanou hladké, současně nedojde k jejich rozpadnutí nebo rozvaření. Při přípravě se nedoporučuje použít studené brambory nebo uvařené den předem, protože knedlíky mohou být po uvaření tvrdé.

Zdroj: https://anitalianinmykitchen.com/gnocchi/
.

Doporučené články