Přichází doba bezinek. Domácí šťáva posílí organismus před zimou a zažene každé nachlazení

Bezinková šťáva je lék, po kterém naše babičky dychtivě sahaly při mnoha neduzích. Tento poněkud zapomenutý recept se dnes ale opět dostává do všeobecného povědomí. Plody černého bezu se objevují na přelomu srpna a září – takže si můžete léčivé přípravky nachystat i sami nebo si můžete koupit rovnou hotovou šťávu, která je k dostání v lékárnách a prodejnách s bylinkami. Kdy vám bezinková šťáva prospěje?

Vlastnosti plodů černého bezu

V lékařství se z černého bezu nejčastěji používají plody a květy. U květů je klíčový jejich sběr ve vhodném období, u plodů je nejdůležitější stupeň zralosti. Následně je třeba je tepelně upravit. Tímto způsobem se zbavíme škodlivých sloučenin, které by mohly jinak způsobit nepříjemné obtíže.

Plody černého bezu odstraňují volné radikály, jsou antivirotické a obsahují také flavonoidy a fenolové kyseliny, které mají ochranné, diuretické a diaforetické vlastnosti.

Zdroj obrázku: Freepik

Na co pomůže bezinková šťáva?

Bezová šťáva má antivirové a antibakteriální vlastnosti. Posílí imunitu a v případě nachlazení nebo chřipky vám pomůže rychleji se zotavit. Při nachlazení usnadňuje také vykašlávání a pročišťuje dýchací cesty.

Dále jsou plody ceněné pro svůj detoxikační účinek – pomáhají odstraňovat škodlivé produkty metabolismu a toxiny. Pomáhají také při léčbě zánětů žaludku a střev. Pravidelná konzumace šťávy z černého bezu má zmírnit zažívací potíže a zlepšit činnost střev.

Jak vyrobit bezinkovou šťávu?

Na přípravu bezinkové šťávy budete potřebovat:

  • 1 kg zralých plodů černého bezu,
  • 0,5 kg cukru,
  • 2 litry vody,
  • lžíci citronové šťávy.

Zralé plody černého bezu důkladně omyjte, vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte odkryté asi 15–20 minut. Vzniklou směs přelijte přes jemný cedník. Zůstat musí jen čistá šťáva. Tu můžete skladovat v uzavíratelných nádobách v lednici, kde vydrží klidně několik měsíců.

Zdroj: https://nordicfoodliving.com/elderberry-juice/
.

Doporučené články