Semínka černuchy lze v kuchyni využít mnoha způsoby. Skvěle doplní chuť salátu, hodí se do omáček a dresingů a někdo je používá jako posypku při pečení slaného pečiva. Semínka jsou nejen chutná, ale i velmi zdravá. Už dvě polévkové lžíce denně stačí k tomu, aby se projevily blahodárné zdravotní účinky.
Obsahuje spoustu cenných látek
Černucha má protizánětlivé, protirakovinné, protiplísňové, antialergické a antibakteriální vlastnosti. Tato malá černá semínka byla dobře známá už ve starém Egyptě – olej z nich byl jedním z oblíbených produktů faraonů, který je měl udržovat mladé a zdravé po mnoho let. Semínka jsou zdrojem mnoha vitamínů a prvků nezbytných pro správné fungování organismu.
Semínka černuchy obsahují alkaloidy a flavonoidy, které působí antioxidačně a pomáhají například při léčbě cukrovky a aterosklerózy. Biotin zase podporuje zdraví vlasů a pokožky. Dále semínka obsahují další vitamíny skupiny B a vitamíny A, F a E. Najdeme v nich i spoustu dalších prvků, především selen, zinek, měď, draslík a železo.
S čím nám pomůže?
Semena černuchy mají na tělo výjimečně příznivý vliv. Už jedna lžička denně pomáhá snížit hladinu LDL cholesterolu a riziko vzniku mnoha onemocnění včetně infarktu a mrtvice. Pomáhá vypořádat se s tělními parazity a bakteriemi a minimalizuje růst kvasinek, které v nadbytku způsobují řadu nepříjemných příznaků. Výrazně posiluje organismus.
Pokud chcete černuchu zařadit do svého jídelníčku, použijte ji jako doplněk k salátům, sendvičům, polévkám a zelenině. Dospělý člověk může bez obav zkonzumovat až 3 lžičky denně. Tvoří skvělé duo s tymiánem, kmínem, novým kořením nebo sladkou paprikou. V současné době je populární i olej ze semen černuchy. Kdo by se ale černuše měl vyhnout, jsou těhotné ženy, u kterých může způsobit děložní stahy. Nedoporučuje se ani lidem, kteří mají příliš nízký krevní tlak.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-nigella-sativa