Sýr může v lednici vydržet dlouho čerstvý a plný bohaté chuti. Klíčem je správné skladování

Žlutý sýr patří k delikátním surovinám, které může naše lednice nabídnout. Dáváme ho do sendvičů, toastů, špaget, těstovin… Stejně jako u ostatních potravin je potřeba vědět, jak správně ho skladovat a uchovávat v lednici. Pokud nedodržíme správné skladování, „odměnou“ nám bude jeho pouhý stín v podobě:

  • rychlého vysychání,
  • ztráty chuti,
  • rychlého zkažení.

Pojďme se podívat, jak nejlépe skladovat sýr, prodloužit jeho trvanlivost a v jakých receptech jej použít.

Jak skladovat sýr?

Pro zachování chuti je potřeba sýr skladovat v ideálních podmínkách. Nejlepší podmínky splňuje lednička. Rozhodně se vyplatí skladování v nižších nebo středních poličkách, jelikož tam panuje nižší teplota.

Doporučený článek:  Díky jednoduchému triku už voda při vaření brambor nepřeteče. Stačí využít jedinou ingredienci

Co se týče zachování chuti, to máme vyřešené. Dalším aspektem je, aby sýr nevysychal. Určitě by měl být zabalený ve vzduchotěsném, uzavřeném obalu či nádobě. Buďte ovšem obezřetní i na to, že by sýr neměl být v blízkosti potravin s intenzivním aroma. Může se stát, že pohltí tyto pachy a ztratí tak své přirozené aroma.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak prodloužit čerstvost?

Chcete se dozvědět, v čem tkví trik pro prodloužení čerstvosti sýra? Je to jednoduché, stačí vám olivový olej. Sýr potřete troškou olivového oleje předtím, než jej vložíte do lednice. Tento způsob používejte, i pokud máte zbytek sýru. Sýr si tak zachová konzistenci a i po pár dnech bude stále poživatelný.

Doporučený článek:  Vaječné skořápky a banánové slupky končí většinou v koši. Tato chyba se může vymstít

Jak zabránit tvorbě plísně, nebo alespoň minimalizovat její vznik u sýrů? Do mísy vložte kostku cukru, která absorbuje vlhkost. Stejný účinek má i hrubozrnná sůl, kterou nasypete na talířek a vložíte do nádoby na sýr.

Kde všude můžeme využít sýry?

Můžeme začít úplně tím nejjednodušším. Plátky můžeme využít jako přílohu na chlebíčky, chleba a pečivo celkově nebo při přípravě toastů. Dále jej můžeme přidat na pizzu, a to jak strouhaný, tak i plátkový. V neposlední řadě poslouží i při zapékání těstovin či brambor.

Zdroj: https://www.theguardian.com/food/2019/apr/19/whats-the-best-way-to-store-cheese
.

Doporučené články