Sýr může v lednici vydržet dlouho čerstvý a plný bohaté chuti. Klíčem je správné skladování

Žlutý sýr patří k delikátním surovinám, které může naše lednice nabídnout. Dáváme ho do sendvičů, toastů, špaget, těstovin… Stejně jako u ostatních potravin je potřeba vědět, jak správně ho skladovat a uchovávat v lednici. Pokud nedodržíme správné skladování, „odměnou“ nám bude jeho pouhý stín v podobě:

  • rychlého vysychání,
  • ztráty chuti,
  • rychlého zkažení.

Pojďme se podívat, jak nejlépe skladovat sýr, prodloužit jeho trvanlivost a v jakých receptech jej použít.

Jak skladovat sýr?

Pro zachování chuti je potřeba sýr skladovat v ideálních podmínkách. Nejlepší podmínky splňuje lednička. Rozhodně se vyplatí skladování v nižších nebo středních poličkách, jelikož tam panuje nižší teplota.

Doporučený článek:  Obyčejná kulička z alobalu pomůže ušetřit peníze. Mějte ji vždy nachystanou u kuchyňského dřezu

Co se týče zachování chuti, to máme vyřešené. Dalším aspektem je, aby sýr nevysychal. Určitě by měl být zabalený ve vzduchotěsném, uzavřeném obalu či nádobě. Buďte ovšem obezřetní i na to, že by sýr neměl být v blízkosti potravin s intenzivním aroma. Může se stát, že pohltí tyto pachy a ztratí tak své přirozené aroma.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak prodloužit čerstvost?

Chcete se dozvědět, v čem tkví trik pro prodloužení čerstvosti sýra? Je to jednoduché, stačí vám olivový olej. Sýr potřete troškou olivového oleje předtím, než jej vložíte do lednice. Tento způsob používejte, i pokud máte zbytek sýru. Sýr si tak zachová konzistenci a i po pár dnech bude stále poživatelný.

Doporučený článek:  O této funkci v troubě ví málokdo. Přitom dokáže ulehčit život

Jak zabránit tvorbě plísně, nebo alespoň minimalizovat její vznik u sýrů? Do mísy vložte kostku cukru, která absorbuje vlhkost. Stejný účinek má i hrubozrnná sůl, kterou nasypete na talířek a vložíte do nádoby na sýr.

Kde všude můžeme využít sýry?

Můžeme začít úplně tím nejjednodušším. Plátky můžeme využít jako přílohu na chlebíčky, chleba a pečivo celkově nebo při přípravě toastů. Dále jej můžeme přidat na pizzu, a to jak strouhaný, tak i plátkový. V neposlední řadě poslouží i při zapékání těstovin či brambor.

Zdroj: https://www.theguardian.com/food/2019/apr/19/whats-the-best-way-to-store-cheese
.

Doporučené články