Žlutý sýr patří k delikátním surovinám, které může naše lednice nabídnout. Dáváme ho do sendvičů, toastů, špaget, těstovin… Stejně jako u ostatních potravin je potřeba vědět, jak správně ho skladovat a uchovávat v lednici. Pokud nedodržíme správné skladování, „odměnou“ nám bude jeho pouhý stín v podobě:
- rychlého vysychání,
- ztráty chuti,
- rychlého zkažení.
Pojďme se podívat, jak nejlépe skladovat sýr, prodloužit jeho trvanlivost a v jakých receptech jej použít.
Jak skladovat sýr?
Pro zachování chuti je potřeba sýr skladovat v ideálních podmínkách. Nejlepší podmínky splňuje lednička. Rozhodně se vyplatí skladování v nižších nebo středních poličkách, jelikož tam panuje nižší teplota.
Co se týče zachování chuti, to máme vyřešené. Dalším aspektem je, aby sýr nevysychal. Určitě by měl být zabalený ve vzduchotěsném, uzavřeném obalu či nádobě. Buďte ovšem obezřetní i na to, že by sýr neměl být v blízkosti potravin s intenzivním aroma. Může se stát, že pohltí tyto pachy a ztratí tak své přirozené aroma.
Jak prodloužit čerstvost?
Chcete se dozvědět, v čem tkví trik pro prodloužení čerstvosti sýra? Je to jednoduché, stačí vám olivový olej. Sýr potřete troškou olivového oleje předtím, než jej vložíte do lednice. Tento způsob používejte, i pokud máte zbytek sýru. Sýr si tak zachová konzistenci a i po pár dnech bude stále poživatelný.
Jak zabránit tvorbě plísně, nebo alespoň minimalizovat její vznik u sýrů? Do mísy vložte kostku cukru, která absorbuje vlhkost. Stejný účinek má i hrubozrnná sůl, kterou nasypete na talířek a vložíte do nádoby na sýr.
Kde všude můžeme využít sýry?
Můžeme začít úplně tím nejjednodušším. Plátky můžeme využít jako přílohu na chlebíčky, chleba a pečivo celkově nebo při přípravě toastů. Dále jej můžeme přidat na pizzu, a to jak strouhaný, tak i plátkový. V neposlední řadě poslouží i při zapékání těstovin či brambor.
Zdroj: https://www.theguardian.com/food/2019/apr/19/whats-the-best-way-to-store-cheese