Šedé nudle vrátí do dětství. Jejich příprava je rychlá a levná

Jídla našich babiček si budeme pamatovat do konce života. Dobrou zprávou je, že si je můžete snadno připravit ve své kuchyni, seznámit s nimi vlastní děti a zároveň se vrátit do dětství. Šedé nudle jsou jednou z pochoutek, které si možná ze svého dětství pamatujete a již jste je nejedli celé roky. Anebo jste je možná nikdy neochutnali. V každém případě nyní máte šanci.

Na tohle jídlo se nedá zapomenout

Nudle ze syrových brambor se nazývají šedé, protože syrové brambory během přípravy změní barvu. Tyto nudle nebo knedlíky se připravovaly již od 19. století. V našich zemích bývaly velmi běžnou pochoutkou k obědu, protože jejich příprava byla velmi levná. Pochutnávali si na nich hlavně sedláci, ale dnes si je k obědu nebo k večeři může připravit každý.

Doporučený článek:  Dokonale šťavnaté karbanátky, po kterých se jen zapráší: nahraďte strouhanku něčím lepším
Zdroj obrázku: Freepik

Co budete potřebovat?

Na recept na šedé nudle potřebujete jen pár základních ingrediencí. Připravte si 1 kg brambor, 2 hrnky pšeničné mouky, 2 lžíce bramborové mouky, 1 střední cibuli, 2 vejce, sůl a pepř podle chuti. Právě proto, že potřebujete jen pár surovin a všechny jsou levné, byl tento recept v minulosti velmi oblíbený také mezi chudšími lidmi, kteří si ho mohli dovolit.

Způsob přípravy

Brambory oškrábejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Lehce osolte. Nechte brambory chvíli odležet, aby pustily přebytečnou tekutinu. Tu poté vymačkejte. Použít na to můžete čistou látkovou utěrku. Přidejte mouku, vejce a najemno nastrouhanou cibuli. Z této směsi vypracujte těsto, dokud nebude hladké. Bramborovou mouku přidávejte opatrně, aby nebylo těsto tvrdé.

Doporučený článek:  Ze zbytků těsta lze připravit křupavé občerstvení

Do hrnce nalijte vodu, přidejte špetku soli a trochu oleje. Díky tomu se nudle k sobě nebudou lepit. Hmotu na nudle si dejte blízko sporáku a pomocí lžičky vkládejte do vody malé knedlíčky. Nudle tímto způsobem vařte 4–5 minut od chvíle, kdy vyplavou na povrch. Podávejte je se smaženou nebo pečenou slaninou, orestovanou cibulkou nebo masovou omáčkou. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: https://polishfoodies.com/polish-potato-grey-kluski-szare-kluchy-recipe/
.

Doporučené články