Z mnoha druhů ryb odborníci vybrali jen několik, které mají pozitivní vliv na zdraví, nehromadí v sobě mnoho toxinů a jsou bezpečné pro častou konzumaci. Sardinky – ryby, které nejsou v u nás velmi populární, jsou mimořádně zdravé.
Cenný prvek stravy
Ryby poskytují mnoho potřebných složek včetně vitamínu B12, selenu, jódu, železa a omega-3 mastných kyselin. Zařaďme je do své každodenní stravy. Ukazuje se, že některé druhy ryb intenzivně absorbují těžké kovy a toxiny. Mezi nejvíce znečištěné ryby patří pangas, losos nebo tuňák. Odborníci na druhé straně doporučují sáhnout po jiných druzích. Sardinky nejsou v naší zemi moc populární, ale jsou zdravé.
Sardinky jsou nejčastěji konzervovány v olejovém nálevu. Odborníci na výživu tvrdí, že tyto nenápadné ryby jsou mnohem lepší volbou než sleď nebo pstruh. Ke konzumaci sardinek také nabádá známý dietolog, Bartek Kulczyński, tvůrce kanálů na YouTube, kde se věnuje zdravé výživě.
Vlastnosti sardinek
Sardinky jsou vynikajícím zdrojem vápníku. Na 100 g ryby připadá až 400 mg této složky. Toto množství navíc plně pokrývá denní poptávku po selenu, který hraje důležitou roli v procesech regulace štítné žlázy a nervového systému. Sardinky jsou také skvělým zdrojem bílkovin a vitamínu B12.
Vzhledem ke své malé velikosti patří sardinky k rybám nejméně náchylným k akumulaci dioxinů a těžkých kovů. Na tento fakt by si měly dávat pozor hlavně těhotné ženy a raději by se měly vyhnout konzumaci konzervovaných ryb, neboť toxiny, které mohou obsahovat, mohou mít nebezpečný vliv na nenarozené dítě.
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/are-sardines-good-for-you, https://health.clevelandclinic.org/3-fish-you-should-love-and-3-fish-you-should-snub/, https://drbartek.pl, https://www.verywellfit.com/sardine-nutrition-facts-4428074, https://www.pregnancyfoodchecker.com/sardines-good-pregnancy-canned-smoked/