Začátek podzimu je bohatý na sezónní ovoce a zeleninu

Září je skvělý čas na vyzkoušení nových věcí. S návratem dětí do školy se naskýtá ideální příležitost pro experimentování s novými surovinami. Září ale není jen o sklízení, ale také o práci na zahradě a přípravě na podzim a zimu.

Nejzdravější varianta je sezónnost

Celoročně jsou regály plné ovoce a zeleniny z celého světa ve kteroukoliv roční dobu. Pokud vám ale záleží na vašem zdraví a chcete nakupovat kvalitní potraviny, nejsnazší cestou je nakupovat a vařit podle dané roční doby. Přiblížíte se tak stravování, které je pro naše tělo přirozenější. Navíc do sebe dostanete všechny živiny, které jsou potřebné právě v dané době.

Doporučený článek:  Ovesná kaše získává na popularitě. Je ideální snídaní, která pomůže zhubnout

Co znamená sezónní potravina? Sezónní plody jsou takové, které přirozeně rostou v daném ročním období. Pro zdraví jsou tak přínosné díky tomu, že nebyly nikde dlouze skladovány, ani nemusely dozrávat uměle pomocí chemie. Tím, že se nevezli přes půl světa jsou čerstvé a chutnější.

Zdroj obrázku: Freepik

Kde sehnat sezónní potraviny?

Pulty v obchodech jsou plné exotického ovoce, ovoce domácí a sezónní však budete často hledat jen těžko. Trhá se totiž až v době, kdy je zralé, a i když je jeho cesta na náš stůl poměrně krátká, bez chemického ošetření by se v obchodech mohlo zkazit.

Doporučený článek:  Psychobiotická strava dokáže snížit hladinu stresu. Odborná studie přinesla pozitivní poznatky

Nejlepší místo, kde si obstaráte sezónní potraviny je vlastní zahrada. Pokud zahrádku nemáte, nezoufejte, navštívit můžete nejbližší farmářské trhy. Prodávají na nich místní pěstitelé a zaručeně tam koupíte české ovoce a zeleninu. Tak budete moci připravovat pokrmy z těch nejčerstvějších surovin. Nejenže vaše jídlo bude chutnat skvěle, ušetříte peníze a uděláte službu životnímu prostředí.

Typické suroviny pro září

Nejvíce ovoce a zeleniny dozrává právě na přelomu léta a podzimu. Dozrávají jablka, hrušky, švestky a hroznové víno. S létem se můžete rozloučit paprikami, rajčaty a bramborami. Hojné jsou i brokolice, červená řepa, kapusta nebo třeba květák. V tento čas si můžete užít vlašských i lískových ořechů a nezapomeňte na charakteristické oranžové dýně.

Zdroj: https://camillestyles.com/food/what-fruits-and-vegetables-are-in-season-in-fall/
.

Doporučené články