Začátek podzimu je bohatý na sezónní ovoce a zeleninu

Září je skvělý čas na vyzkoušení nových věcí. S návratem dětí do školy se naskýtá ideální příležitost pro experimentování s novými surovinami. Září ale není jen o sklízení, ale také o práci na zahradě a přípravě na podzim a zimu.

Nejzdravější varianta je sezónnost

Celoročně jsou regály plné ovoce a zeleniny z celého světa ve kteroukoliv roční dobu. Pokud vám ale záleží na vašem zdraví a chcete nakupovat kvalitní potraviny, nejsnazší cestou je nakupovat a vařit podle dané roční doby. Přiblížíte se tak stravování, které je pro naše tělo přirozenější. Navíc do sebe dostanete všechny živiny, které jsou potřebné právě v dané době.

Doporučený článek:  Klíčky dodají tělu sílu a energii. Jsou prvním, co jaro přináší

Co znamená sezónní potravina? Sezónní plody jsou takové, které přirozeně rostou v daném ročním období. Pro zdraví jsou tak přínosné díky tomu, že nebyly nikde dlouze skladovány, ani nemusely dozrávat uměle pomocí chemie. Tím, že se nevezli přes půl světa jsou čerstvé a chutnější.

Zdroj obrázku: Freepik

Kde sehnat sezónní potraviny?

Pulty v obchodech jsou plné exotického ovoce, ovoce domácí a sezónní však budete často hledat jen těžko. Trhá se totiž až v době, kdy je zralé, a i když je jeho cesta na náš stůl poměrně krátká, bez chemického ošetření by se v obchodech mohlo zkazit.

Doporučený článek:  Obyčejný rohlík dokáže s tělem zamávat. Hodnota glykemického indexu u běžného pečiva překvapí

Nejlepší místo, kde si obstaráte sezónní potraviny je vlastní zahrada. Pokud zahrádku nemáte, nezoufejte, navštívit můžete nejbližší farmářské trhy. Prodávají na nich místní pěstitelé a zaručeně tam koupíte české ovoce a zeleninu. Tak budete moci připravovat pokrmy z těch nejčerstvějších surovin. Nejenže vaše jídlo bude chutnat skvěle, ušetříte peníze a uděláte službu životnímu prostředí.

Typické suroviny pro září

Nejvíce ovoce a zeleniny dozrává právě na přelomu léta a podzimu. Dozrávají jablka, hrušky, švestky a hroznové víno. S létem se můžete rozloučit paprikami, rajčaty a bramborami. Hojné jsou i brokolice, červená řepa, kapusta nebo třeba květák. V tento čas si můžete užít vlašských i lískových ořechů a nezapomeňte na charakteristické oranžové dýně.

Zdroj: https://camillestyles.com/food/what-fruits-and-vegetables-are-in-season-in-fall/
.

Doporučené články