Čerstvé bylinky z obchodu mohou vydržet po mnoho týdnů. Klíčem je přesazení a sestřižení

Při přípravě masa, salátů, polévek nebo pomazánek je výborné používat čerstvé byliny, které jídlu dodají lahodnou chuť. V současné době není problém tyto byliny koupit v supermarketu, a to v květináči. Jsou většinou určené k rychlému použití. Velmi často se totiž stane, že záhy rostliny schnou, chřadnou a nakonec hynou. Je to škoda. Přitom stačí provést pár triků, aby vám dobře rostly po celý rok. Které to jsou?

Bylinky ze skleníků

Je třeba si uvědomit, že koupené bylinky se pěstují ve sklenících, kde je teplo. Navíc mají neustálý přísun vláhy a živin. V prostředí běžné české kuchyně se jim pak pochopitelně nemusí dařit, protože mají za sebou náročný transport a skladování v chladicích boxech.

Doporučený článek:  Odvar z bobkových listů trumfne svými účinky drahé léky. Bolest kloubů a pupínky budou minulostí

Zažívají teplotní šok, který je oslabuje. V takovém stavu si je zákazník přinese domů do bytu, kde se najednou ocitnou v teple. Zesláblou bylinu pak snadno napadnou plísně.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak se o zakoupené bylinky starat

Po příchodu domů byste měli nově pořízenou bylinu ostříhat až na výšku 6 centimetrů. To, co z ní odříznete, je možné spotřebovat při přípravě jídla nebo usušit. Jakmile odstraníte výhony, ke kořenům se dostane více světla. Dále byste měli rostlinu přesadit do květináče, na jehož dno dáte štěrk nebo keramzit a navrch zeminu, které nechybějí potřebné živiny:

  • Pro majoránku, tymián a bazalku vybírejte mělkou nádobu, protože nekoření hluboko.
  • Naproti tomu meduňka, máta, estragon a rozmarýn potřebují hlubší a větší květináč.
Doporučený článek:  Při trávicích potížích uleví nejlépe oblíbené bylinky. Zaženou nevolnost i pálení žáhy

Co udělat po přesazení

Jakmile rostliny přesadíte, dopřejte jim zálivku a dejte je na místo, kam přímo nesvítí sluneční paprsky, přitom je tam ale dostatek světla. Svědčit jim bude i chládek. V zimě je však chraňte před působením mrazu. Zanedlouho by se byliny měly zase zazelenat a vy budete moct sklízet jejich výhonky a používat je při vaření nejrůznějších pokrmů.

Zdroj: https://www.squaremilefarms.com/post/how-to-keep-supermarket-herbs-alive-5-top-tips
.

Doporučené články