Sušené ovoce je zdravé a chutné občerstvení, vynikající alternativa ke sladkostem a skvělé ozvláštnění denní stravy. Můžete si vybrat z velkého množství, například sušené švestky, sušené brusinky, sušené meruňky, fíky, jablka nebo hrušky. Sušené švestky se však dají využít i jinak než jako sladké občerstvení.
Vlastnosti sušených švestek
Sušené švestky regulují práci trávicího systému. Jsou jedním z nejúčinnějších přírodních léků na zácpu hlavně díky obsahu vlákniny a sorbitolu. Dokážou posílit kosti, výzkum dokonce naznačuje, že mohou pomoci předcházet nebo oddálit nástup osteoporózy. Díky vysokému obsahu draslíku snižují krevní tlak a doporučují se lidem trpícím hypertenzí.
Sušené švestky mohou pozitivně ovlivnit nervový systém. Podporují hubnutí a poskytují pocit sytosti. Antioxidanty přítomné v sušených švestkách mají protirakovinný účinek a pomáhají udržovat krásnou a zdravou pokožku. Sušené švestky mají spoustu vitamínu A, betakarotenu, draslíku, vápníku, fosforu a také hořčíku.
Švestková šťáva
Připravit si domácí švestkovou šťávu není žádný problém. Jediné, co budete potřebovat, je několik sušených švestek a vařící voda. Postup je velmi nenáročný. Šest nebo sedm velkých sušených švestek zbavte pecky, pokud je třeba, a nakrájejte je na menší části. Plody vložte do nádoby a zalijte dvěma sklenicemi vroucí vody. Když voda zcela vychladne, zašroubujte nádobu a vložte ji do chladničky na 24 hodin.
Po uplynutí této doby směs promixujte, pokud je konzistence příliš hustá, přidejte více převařené vody. Denně můžete vypít jednu až dvě sklenice, nejlépe ráno na prázdný žaludek. Tato šťáva vám vydrží v chladničce sedm dní. Švestková šťáva nejvíce pomáhá těm, kteří chtějí regulovat práci trávicího traktu. Stojí za to sáhnout po ní při problémech se střevy. Švestková šťáva je nejznámější a nejúčinnější lék na zácpu.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/dried-fruit-good-or-bad, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409740/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21409897/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34963086/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21323688/