Dvě suroviny, ingredience, co za mě připraví ostatní, a mám hotovo. Takhle jednoduchá je moje pomazánka na chlebíčky, kterou chystám nejenom na Velikonoce. V tomto období ji ale dělám nejraději, protože mi ostatní hodně ušetří práci. Nemusím se totiž vařit s vajíčky. Těch máme doma víc než dost, protože moji dva synové, aktivní koledníci, jich přinesou dohromady klidně desítky. Už uvařených, takže je jenom oloupu a použiji.
Pomazánka ze dvou ingrediencí
Samozřejmě kdo chce mou pomazánku vylepšit, může. Nikomu nebráním přidat do ní třeba nasekanou cibulku, čerstvé bylinky, jako je kopr nebo pažitka, klidně i trošku nastrouhané uzeniny. Dobře se do ní bude hodit třeba kyselá okurka, klidně i ředkvičky, pórek, jarní cibulka…
Já ale na takové kreace nemám ani čas, ani náladu. Moje vajíčková pomazánka se skládá ze dvou ingrediencí. Jednou z nich jsou vajíčka, druhou majonéza – samozřejmě kupovaná. Dochutit můžete solí a pepřem, ale to já nedělám. Majolka s vajíčkem vytvoří dobrou chuť samy od sebe.
Jednoduchý postup
Na smíchání dvou ingrediencí není až tak co zkazit. Ale pro úplnost, radši vám postup popíšu. Takže oloupaná vejce nastrouhejte na struhadle nahrubo. A přidávejte majonézu, míchejte, dokud nebudete spokojeni se strukturou. Měla by být spíše hustší, než aby tekla. A v tuhle chvíli máte hotovo.
Mnoho variant využití
Co s danou pomazánkou potom? Já ji používám jako základ na chlebíčky nebo kanapky. Když zbyde, mám pro ni další využití. Přikrájím zeleninu a udělám z ní netradiční salát s vajíčkem a majonézou. Stejně tak si ji samotnou rád zakousne můj manžel s rohlíkem. Dětem z ní udělám svačinu a použiji ji místo másla. Tohle je cesta, jak na Velikonoce snadno zužitkovat všechna vejce a připravit pohoštění, ze kterého se budou všem dělat boule za ušima. Zkuste a uvidíte sami, jakou dvě ingredience vytvoří dobrotu.
Zdroj: Autorský text, e-mailový příspěvek Žanety F., redakčně zkráceno a upraveno.