Jak si připravit to nejlepší grilované kuře?

Grilované kuře si můžete koupit dnes snad všude. Najdete ho na jídelních lístcích v restauracích, koupíte si ho na pouti ve stánku nebo vám ho udělají dokonce i v některých masnách, kde kromě kuřete nabídnout také sekanou nebo jiné pochoutky. I vy doma si můžete udělat grilované kuře, které si navíc ochutíte podle sebe.

Kuře můžete upéct v kuse nebo si ho naporcovat na jednotlivé části

Na přípravu jednoho grilovaného kuřete budete potřebovat:

  • 1 kg malého kuřete
  • Rajčata
  • Cibuli
  • 1 velký stroužek česneku
  • Zelený pepř
  • Lžíci soli
  • Koření – papriku, chilli, pálivou papriku
  • Bylinky – koriandr, bazalku
  • Grilovací pánev nebo rošt
  • Olej
Doporučený článek:  Chrusty patří k masopustu i Velikonocům. Recept s pivem zachutná nejen milovníkům sladkého

Kuře si můžete naporcovat ještě předtím, než ho vložíte na gril nebo do trouby, nebo ho upéct vcelku a porcovat hotové. Každý má jiný postup a žádný není špatně. Pokud se rozhodnete pro řezání, je nutné to udělat důkladně. Kuře oříznete podél zad, velkým pomocníkem budou nůžky na drůbež, se kterými bude práce o mnoho lehčí.

Kuře bude ugrilované během jedné hodiny

Uřízněte křidélka, uvolněte stehna a poté ke kuřeti přidejte rajčata, cibuli, česnek i papriku. Posypte kořením, které si předtím můžete smíchat v misce. Maso pomažte kořením s olejem a nechte odležet, nejlépe přes noc. Na jeho grilování můžete použít speciální pánev na gril nebo ho strčit do trouby, která obsahuje i gril. Kuře položte na gril kůží dolů, přikrýt můžete pečicím papírem a přikryjte ho.

Doporučený článek:  Jablečný koláč ze sklenice zaujme netradiční úpravou i vynikající kokosovou chutí

Grilujte na středním ohni a kuře občas zkontrolujte. Je nutné ho pravidelně otáčet, aby bylo propečené ze všech stran rovnoměrně. Po 30 minutách už bude chutné, ale maso se bude oddělovat od kosti asi po hodině grilování. Můžete použít oboustranný gril, nebo pokud máte možnost, nechte kuře otáčet nad otevřeným ohněm. Bylinky a koření můžete použít podle své chuti, někdo má rád přírodní kuře, jiný si ho zase udělá pikantnější. Jako příloha se hodí opečené brambory nebo grilovaná zelenina. Nezapomeňte si k němu udělat také domácí dip nebo omáčku.

Doporučený článek:  Dvě polévky, které zahřejí v mrazivých dnech
.

Doporučené články