Riziko infarktu sníží vzácné kyseliny. Omega-3 nesmí ve zdravé stravě chybět

Vysoký cholesterol, ateroskleróza, hypertenze, obezita, cukrovka, nesprávná strava a nedostatek pohybu jsou nejčastějšími příčinami infarktu. Většinu rizikových faktorů lze eliminovat. Pokud se pravidelně staráte o zdravý životní styl, změňte jednu věc – doplňte svůj jídelníček o omega-3 kyseliny. Proč jsou tak důležité a v jakých produktech je můžeme najít?

Omega-3 kyseliny – o čem je řeč?

Omega-3 mastné kyseliny patří do skupiny esenciálních mastných kyselin. Lidské tělo není schopno je produkovat samo. Jejich obsah ve stravě je proto nezbytný. Číslo tři zase říká, že dvojná vazba (nenasycená) se nachází na třetím atomu uhlíku od konce. Omega-3 kyseliny zahrnují mnoho sloučenin s podobnou strukturou: kyselinu alfa-linolenovou (ALA), kyselinu eikosapentaenovou (EPA) nebo kyselinu dokosohexaenovou (DHA). Omega-3 mastné kyseliny snižují hladinu špatného cholesterolu a jsou klíčovou složkou prevence kardiovaskulárních onemocnění, jako je ateroskleróza, hypertenze nebo ischemická choroba srdeční. Zředí krev tak, aby se krevní buňky nelepily na poškozené stěny cév, což zabraňuje tvorbě sraženin a blokád. Omega-3 kyseliny také podporují imunitu, mají protizánětlivé a protirakovinné účinky.

Doporučený článek:  Křen si rozhodně zaslouží větší pozornost. Jeho vzácné složení předchází rakovině i cukrovce
Zdroj obrázku: Freepik

Příznaky nedostatku omega-3 kyselin

Když nám chybí omega-3 mastné kyseliny, je pravděpodobnější, že chytíme infekce, protože imunita je oslabená. Je pro nás obtížnější se soustředit, objevuje se chronická únava, a dokonce i depresivní stavy. Existuje však více signálů: objevují se a rostou problémy se suchou kůží a vlasy, které zase začínají být křehké a vypadávají. Kromě toho se začínají objevovat problémy s hypertenzí, zvyšuje se riziko aterosklerózy.

Zdroje omega-3 mastných kyselin

Základními zdroji omega-3 mastných kyselin jsou rostlinné oleje: především řepkový olej, v menší míře slunečnicový olej a olivový olej. Mezi dalšími zdroji těchto cenných kyselin můžeme zmínit lněné semínko, ořechy, ryby a mořské plody. Stojí za to věnovat zvláštní pozornost druhům, jako je losos, sleď, sardinky, makrela nebo pstruh.

Prevence infarktu

Zdravá strava však neznamená jen výběr produktů obsahujících omega-3 mastné kyseliny, ale také omezení konzumace cukru, soli a mastných potravin. Důležité je také nastavit správné stravovací návyky. Jídla by měla být konzumována v malých porcích, ale pravidelně. Také stojí za to omezit spotřebu masa ve prospěch zeleniny a ovoce. Nezapomeňte vypít alespoň 1,5 litru minerální vody denně.

Zdroj: https://www.health.harvard.edu/blog/omega-3-fatty-acids-and-the-heart-new-evidence-more-questions-2021032422213
.

Doporučené články