Makový závin je nejlepší tečkou za nedělním obědem. S jednoduchými triky už nikdy nepopraská

Chuť makového závinu vrací do bezstarostného dětství, ve kterém hrály hlavní roli babičky, které s láskou pečovaly o vnoučata a dopřávaly jim každodenně upečené dobroty. Mák se používá též do dezertů na Nový rok, protože symbolizuje hojnost a blahobyt. Jeho příprava není nikterak složitá, ale mnohdy se stane, že popraská, což mohou nést strávníci nelibě, nadto takový dezert nevypadá vábně. Jak se tomuto jevu vyhnout?

Mák jako magická rostlina

Olejnatá semínka máku setého jsou oblíbená v koláčích, dortech nebo závinech, ale používají se též při přípravě slaných jídel. Mák se používal už ve starověku, povědomí a znalosti o jeho účincích měli Sumerové nebo Peršané. Právě z oblastí Persie a Číny se rozšířil do celého světa, v tuzemsku se ale objevil až na přelomu 18. a 19. století. V současnosti patří Česká republika mezi významné vývozce, třetina světové produkce pochází od nás. A není divu, jedná se o magickou rostlinu, která je symbolem plodnosti, hojnosti a bohatství.

Zdroj obrázku: Freepik

Makový závin už nepopraská

Chutná výtečně, ale může být také potěchou pro oči. Popraskání závinu sice nemá na chuť vliv, přesto jistě každý touží po dokonalém dezertu, který je hladký a bez rýh na povrchu. Faktorů vedoucích k popraskání může být více, nejčastěji je důvodem disproporce použitých ingrediencí, zejména přílišné množství droždí. Při pečení dochází k nafouknutí horní vrstvy a k následnému popraskání. Zkušení cukráři doporučují použít 5 gramů sušeného nebo 15 gramů čerstvého droždí na jeden kilogram mouky.

Doporučený článek:  Zkušené hospodyňky dobře vědí, jak vytopit byt bez nákladů navíc. Stačí otevřít dokořán

Odstavení těsta i méně nádivky

Další chybou je nedostatečné dokynutí těsta po jeho dodělání, je třeba jej nechat v teple asi po dobu 2 až 3 hodin. Viníkem popraskání může být rovněž příliš vysoká vrstva nádivky, jednoduše je méně někdy více. Pro dokonalý vzhled se může závin před pečením zabalit do pečicího papíru a rozválet dobře válečkem, aby nedošlo ke vzniku mezer nebo vzduchových bublin. Před vložením do trouby se musí povrch potřít rozšlehaným vajíčkem s kapkou mléka, aby horkem nepopraskal a zůstal naopak příjemně vláčný.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/recipe/220763/old-world-poppy-seed-roll/
.

Doporučené články