Rajčatová šťáva prospívá zdraví srdce i jater. Nesmí však obsahovat sůl

Skutečnost, že ovocné a zeleninové šťávy mají pozitivní vliv na naše zdraví, je již dlouho známá. Zdravotní přínosy rajčatové šťávy nedávno potvrdili japonští vědci a zdůraznili, že existuje jedno velké ale.

Posiluje imunitu

Téměř každá zdravá strava zahrnuje pití výživných šťáv. Jde o přírodní produkty bez zbytečných přísad, které zlepšují chuť nebo konzistenci. Rajčatová šťáva je velmi silným antioxidantem, pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, snižuje riziko srdečních onemocnění, komplikací spojených s hypertenzí a aterosklerózou. Díky vysokému obsahu vitamínů C, A nebo K posiluje imunitu, snižuje riziko rakoviny, stimuluje tvorbu červených krvinek, reguluje acidobazickou rovnováhu. Hořčík a vápník podporují činnost nervového systému, snižují únavu a urychlují regeneraci svalů.

Doporučený článek:  Na nevhodně zvolenou dietu upozorní naše tělo samo
Zdroj obrázku: Freepik

Snižuje krevní tlak

Japonští vědci z Tokyo Medical & Dental University studují vliv pravidelného pití rajčatové šťávy na naše zdraví. V roce 2015 prokázali, že velké množství draslíku podporuje oběhový systém. Zpráva publikovaná tehdy v časopise Nutrition Journal hovořila o studii provedené na skupině žen ve věku od 40 do 60 let, kterým rajčatová šťáva pomohla. Povzbuzeni těmito výsledky chtěli vědci zjistit, zda draslík obsažený ve šťávě spolu s dalšími minerály dokáže zlepšit celkové fungování oběhového systému. Další studie z let 2019 a 2022 to potvrdily.

Doporučený článek:  Papriky dodají 5krát víc vitaminu C než citrony. Přesto by se jim někteří měli vyhnout

Pozitivní vliv na játra

Ačkoli se vědci zaměřují hlavně na vztah mezi rajčatovou šťávou a krevním tlakem, má také pozitivní vliv na játra a ledviny, a to díky obsahu chloru a síry. Důležité ovšem je, aby šlo o šťávu bez soli. Sůl je bohužel častým přídavkem do rajčatových šťáv. Má zlepšit chuť a vyvážit kyselost pocházející z hlavní složky, přitom ale přispívá k onemocněním souvisejícím s hypertenzí a srdcem. Paradoxně pití velkého množství rajčatové šťávy se solí může způsobit více škody než pomoci.

Zdroje:
https://www.medicinenet.com/is_drinking_tomato_juice_good_for_you/article.htm
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/fsn3.1066
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.849841/full
.

Doporučené články