Rajčatová polévka se obejde bez protlaku nebo konzervované zeleniny

Rajčatová polévka patří mezi tuzemskými strávníky k nejoblíbenějším. V létě chutná skvěle k obědu doplněná o opečenou bagetku a parmazán, naopak večer si žádá přidat trochu kysané smetany a těstovin. Každopádně sezóna této polévky právě začíná, protože na zahrádkách se začínají objevovat první červené plody, které vykouzlí i z této obyčejné polévky jedinečnou delikatesu. Odborníci radí vařit z čerstvých a sezónních potravin, naopak rozhodně nedoporučují přidávat konzervovanou zeleninu, pyré nebo protlak. Proč se obejít bez těchto pomocníků?

Zdravá polévka? Rozhodně ne!

Zkazit domácí rajčatovou polévku různými dodatečnými přísadami nebo dochucovadly? Bohužel se to děje velmi často, protože někteří kuchaři mohou mít pocit, že polévka nemá dostatečné aroma nebo chuť. Přidávají proto konzervovaná rajčata, pyré nebo protlak, které mají za cíl vylepšit konzistenci polévky. Jenže v ten okamžik se může zdravá pochutina změnit v toxickou směs. Obsažené látky mohou mít rakovinotvorné účinky a uškodit. Proč?

Doporučený článek:  Polévky nejenom zahřejí. Umí také zasytit a některým ženám dokonce pomohou s nadváhou
Zdroj obrázku: Freepik

Lokální potraviny jsou nejzdravější

Říká se, že zdravotní stav je dán každodenní stravou. Opravdu, jídelníček má zásadní vliv na fungování organismu a ovlivňuje i vznik nebezpečné rakoviny. To je důvod, proč odborníci doporučují jíst sezónní a čerstvé potraviny. Ovoce a zelenina od lokálních pěstitelů jsou výtečným zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů a prospěšné vlákniny. Pro prevenci onkologických onemocnění je třeba se vyhýbat vysoce zpracovaným potravinám nebo výrobkům obsahujícím konzervační látky.

Konzervační látky a hliníkové obaly

Právě škodlivé konzervační látky se objevují v produktech vyrobených z rajčat, které navíc bývají v hliníkových obalech. Při výrobě těchto plechovek se používá nebezpečný bisfenol A, který se následně může dostat do jídla. Jedná se o nebezpečnou chemickou sloučeninu, která má rakovinné vlastnosti a přispívá k rozvoji rakoviny prsu nebo prostaty. Pro dokonalou rajčatovou polévku tedy není třeba přidávat pyré nebo protlaky, případně používejte jen ty, které mají na obalu uvedeno, že jsou „BPA free“, což je označení pro bezpečné potraviny bez toxických látek.

Zdroj: https://www.researchgate.net/publication/344329690_An_Acute_Toxicity_in_Human_Health_of_Raw_and_Cooked_Vegetable_in_Tomato_and_Spinach, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9025960/, https://www.healthline.com/nutrition/why-eat-local-food, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25813067/
.

Doporučené články