Bohatou chuť a vůni dodá vývaru správný druh masa, dostatek zeleniny a koření

Vývar je jednou z nejoblíbenějších polévek. Lahodný, hřejivý a aromatický doplňuje nedělní oběd. Dnešní verze této polévky se však výrazně liší od té, kterou připravovaly naše prababičky. Jak udělat lahodný domácí vývar? Zde jsou jejich tipy.

Jak udělat skutečný vývar?

Vývar funguje dobře jako samostatné jídlo, ale může být také základem pro jiné polévky nebo omáčky. Musí se vařit po dlouhou dobu na nízké teplotě. Jeho chuť se skrývá v detailech.

Vývar má pouze probublávat, ne se skutečně vařit. Tajemství dokonalého vývaru tkví v zelenině, masu a koření. Polévka bude mít mnohem bohatší chuť a vůni, pokud do ní přidáte několik druhů masa. Takže kuřecí lze kombinovat s hovězím, kachním, krůtím nebo telecím masem. Naše prababičky do polévky přidávaly také játra nebo jiné vnitřnosti a chuť pak byla ještě intenzivnější. Na osobu počítaly s 500 g masa.

Doporučený článek:  Tajemství dokonalého vývaru tkví v soli. Přidání ve špatnou chvíli může celou polévku zničit
Zdroj obrázku: Freepik

Neplýtvejte vodou

Bujón vděčí za svou jedinečnou chuť zelenině. Čím více druhů, tím lépe. Kromě petržele, mrkve, celeru a cibule stojí za to přidat do vývaru také pórek, zelí, a dokonce i kedlubny. Cibule ale musí být nejprve orestována na ohni. Pokud máte indukční varnou desku, stačí ji rozkrojit na polovinu a osmažit na suché pánvi. Takto připravená cibule získává jedinečnou chuť a vůni, které postupně předává vývaru. Je důležité nepřidávat k masu zbytečně příliš mnoho vody, vždy můžete vývar zředit. Platí pravidlo na jednu osobu 1,5 l vody, díky čemuž bude vývar výrazný v chuti a velmi aromatický.

Doporučený článek:  Ještě lepší chuť a barvu vývaru dodá speciální úprava zeleniny. Polévka bude bezkonkurenční

Při ochucování polévky zapomeňte na kostky bujónu nebo zasypávání vegetou. Vývar by měl být ochucen přírodním kořením, tady solí, pepřem a čerstvými nebo sušenými bylinkami. Vývar by měl být vařený s větvičkou čerstvého libečku a velkou hrstí petrželky. Přidejte také nové koření a bobkový list. Takto připravený potěší svou chutí.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-upgrade-soup-broth/
.

Doporučené články