Připravit autentická jídla z různých částí světa může být vzrušujícím dobrodružstvím v kuchyni. Zde jsou některé návody, jak si připravit autentická jídla z různých kultur:
1. Italská pizza Margherita
Ingredience:
- Pizzové těsto (můžete si ho připravit nebo zakoupit)
- 1/2 šálku rajčatové omáčky
- 1 šálka čerstvě nastrouhaného mozzarelly
- Čerstvé bazalkové lístky
- Extra panenský olivový olej
- Sůl a pepř
Postup:
- Rozvařte pizzové těsto do oblíbené tloušťky.
- Rozetřete rajčatovou omáčku na těsto.
- Posypte mozzarellou na vrch a přidejte bazalkové lístky.
- Zakapejte olivovým olejem a posolte a opepřete.
- Pečte v troubě předehřáté na 220°C až do zlatavé barvy.
2. Japonské sushi
Ingredience:
- Sushi rýže
- Sušené řasy nori
- Čerstvé ryby (např. losos, tuňák) nebo zelenina (např. okurka, avokádo)
- Sojová omáčka
- Wasabi
- Pickled ginger
Postup:
- Umyjte a vařte sushi rýži podle pokynů na obalu.
- Na bambusovou rohož položte plátek plastového potravinového obalu, pak nori.
- Mokrou rukou rozetřete rýži po nori, ponechávejte jeden konec prázdný.
- Přidejte plátek ryby nebo plátek zeleniny na rýži.
- Pomocí bambusové rohože a obalu zvířte sushi do válečku.
- Pokrájejte na kousky, podávejte s sojovou omáčkou, wasabi a pickled ginger.
3. Indický kari
Ingredience:
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky červeného pepře
- 400 g kuřecího masa nebo zeleniny (např. cizrna)
- 1 hrnek rajčatového pyré
- 1 hrnek kokosového mléka
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá koriandr na ozdobu
Postup:
- Rozehřejte olej v hrnci a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte všechny koření a smažte je na pánvi asi 2 minuty.
- Přidejte kuřecí maso nebo zeleninu a osmažte je, dokud nezezlátnou.
- Přidejte rajčatové pyré a kokosové mléko, pak nechte vařit na mírném ohni asi 15 minut.
- Ochutnejte solí a pepřem, ozdobte čerstvým koriandrem a podávejte s rýží nebo chlebem naan.
4. Mexické tacos
Ingredience:
- Mleté hovězí maso nebo fazole pro vegetariány
- Tortilly
- Guacamole
- Salsu
- Mletý sýr
- Kysanou smetanu
- Nakrájenou zeleninu (rajče, cibule, paprika)
- Horkou omáčku (podle chuti)
Postup:
- Uvařte maso nebo ohřejte fazole.
- Na horké tortille položte maso nebo fazole a přidejte zeleninu, guacamole, salsu, sýr a smetanu.
- Pokapejte horkou omáčkou a složte tortillu.
- Vychutnejte si svá autentická tacos!
Tyto návody vám mohou pomoci připravit autentická jídla z různých částí světa. Nebojte se experimentovat s různými ingrediencemi a ochutnávat různé kuchyně, abyste si užili bohatou paletu chutí.
Zdroj: https://hobnobmag.com/traditional-recipes-learn-to-make-local-specialties-from-around-the-world/