Avokádová pomazánka je zdravější alternativou másla

Máslo je skvělá potravina, jež lze v kuchyni využít různými způsoby. Nejčastěji se používá místo oleje ke smažení, jako jíška v kombinaci s moukou nebo čistě jako pomazánka na pečivo. Ne všichni si mohou dovolit tuto potravinu konzumovat pravidelně, někdo dokonce vůbec. Určitě není dobrý nápad jíst máslo, jestliže chcete shodit nadbytečná kila. Pojďme si tedy ukázat, jaká potravina nahradí máslo bez toho, aby vám to narušilo hubnutí.

Lidé s obtížemi by měli omezit konzumaci másla

Chléb s máslem je velice oblíbenou pochutinou. Vždyť na tuto kombinaci si můžete přidat, cokoliv vás napadne. Od uzenin, zeleniny až klidně po vajíčko. Dokonce i samotné pečivo s máslem chutná výborně. Lidé trpící srdečními problémy, vysokým krevním tlakem, poruchy lipidů (vysoký LDL cholesterol) a nadváhou by měli omezit konzumaci másla na minimum. Jako náhrada se jeví alternativní pomazánka z avokáda.

Doporučený článek:  Základem dobré pizzy je kvalitně připravené těsto. Důležité je dopřát mu čas
Zdroj obrázku: Freepik

Avokádo

Avokádová pomazánka je skvělou pochutinou. Její příprava není nikterak složitá. Základní složkou je samotné ovoce plné cukru s bohatými a cennými vlastnostmi pro naše tělo:

  • silné antioxidanty s protirakovinnými vlastnostmi,
  • zdroj vitamínů, draslíku a kyseliny listové,
  • pozitivně působí na zrak,
  • zdroj nenasycených omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Oproti máslu (700 kcal/100 g) obsahuje pomazánka méně kalorií (160 kcal/100 g).

Recept

Pro samotnou pomazánku je potřeba mít po ruce:

  • avokádo,
  • citronovou šťávu (volitelné),
  • granulovaný česnek, pepř, sůl a oregano.
Doporučený článek:  5 nejoblíbenějších receptů na dorty bez pečení: Rychlé, snadné a chutné

Základem je samotné ovoce. Ideální avokádo na pomazánku by mělo být měkké. Nejprve ho však omyjeme, poté rozpůlíme a odstraníme pecku. Nyní si vezmeme lžíci, prostřednictvím které vyjmeme dužinu ze slupky, a vložíme ji do misky. Dužinu rozdrtíme vidličkou, aby došlo k vytvoření pasty. Přidejte pár kapek citronové šťávy, koření a máte hotovo. Nebojte se zaimprovizovat a vylepšit samotnou pomazánku kousky zeleniny. Vyplatí se přidat list salátu, rukolu, rajčata, okurku nebo ředkvičky.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods/butter, https://www.news-medical.net/health/Is-Butter-Good-for-You.aspx, https://www.medicalnewstoday.com/articles/270406, https://www.theanthonykitchen.com/avocado-spread/
.

Doporučené články