Dokonalé perníčky nejen na Vánoce: s tímto receptem budou nádherně vláčné a hladké

Perníčky jsou spojovány s vánočními svátky, ale pečou se též o Velikonocích nebo při jiných příležitostech, například při dětských oslavách, nebo se podávají v kavárnách v různých provedeních jako pozornost k servírované kávě. Jsou typické pro svou kořeněnou a lehce nasládlou chuť a pro zdobení, které je pastvou pro oči. Jak ale docílit, aby těsto na perníčky bylo dokonalé a po dopečení cukroví božsky chutnalo?

Už se nebudou drolit

Perníčky děti milují, a nejen ony. Jejich výhodou je vytvoření různých tvarů, postaviček nebo zvířátek pro rozličné příležitosti. Perníčky bývají podávány o Vánocích jako vánoční cukroví, ale skví se na mísách též o Velikonocích, kdy jimi nepohrdnou koledníci. Taktéž jsou populární při dětských oslavách nebo namísto bonbonů pro obdarování dětí ve školce. Jenže nesmí být popraskané, nepotěší ani rozdrolené, proto je potřeba namísto mouky přidat žloutek, případně lžíci másla. Pakliže se těsto drolí už při přípravě, je možné jej použít na pověstný crumble nebo do jiného moučníku z pololistového těsta a zadělat na perníčky znova.

Doporučený článek:  Podzimní zázrak, který doslova postaví na nohy: připravte si lahodnou švestkovou šťávu

Lepí se na ruce? Pozor na med!

Těsto se lepí na ruce při zadělávání? Důvodem může být použití většího množství medu nebo nedostatek mouky. Tu je možné po částech doplňovat za konstantního hnětení, pomůže i odležení těsta do chladničky asi na půl hodiny. Po vychlazení získá těsto pružnou konzistenci. Ještě ale není vyhráno, perníčky se musí upéct a během pobytu v troubě hrozí popraskání shora. Důležité je proto nenastavovat vyšší než doporučovanou teplotu a také vypnout cirkulaci horkého vzduchu v troubě, aby se těsto příliš nevysušovalo. A jak tedy perníčky připravit?

Zdroj obrázku: Freepik

Ingredience

  • dva hrnky pšeničné mouky,
  • 2 lžíce medu,
  • 2/3 hrnku cukru,
  • 1,5 lžičky jedlé sody,
  • 1/2 lžičky kakaa,
  • 20 g perníkového koření,
  • 2 lžíce másla,
  • 1 vejce,
  • 1/4 hrnku teplého mléka.

Způsob přípravy:

Do misky prosejte mouku a přidejte ohřátý med, promíchejte a postupně přidávejte v následujícím pořadí cukr, jedlou sodu, kakao, koření, nakonec máslo a vejce. Hněťte a poté po lžících přidávejte teplé mléko. Stále hněťte rukama, dokud nevznikne elastická hmota.

Těsto přesuňte na pracovní desku posypanou moukou a vyválejte na tenké pláty. Pomocí vykrajovátek tvořte různé tvary a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě ohřáté na 180 stupňů Celsia po dobu 10 minut. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/ultimate-easy-gingerbread
.

Doporučené články