Padesátka je zlom, a nejen ve vnímání věku jako čísla, což mnozí nesou psychicky velmi špatně. Tělo se mění též po fyzické stránce, zpomaluje se metabolismus a hrozí kilogramy navíc a nadváha, zhoršuje se pohyblivost kloubů. Po 50. narozeninách také významně roste riziko rozvoje cukrovky nebo aterosklerózy a lékaři doporučují zásadně změnit životní styl a jídelníček. Velmi negativní dopad na zdraví mají hlavně tyto tři potraviny. Kterých jídel je vhodnější se vzdát?
Brambory a výrobky z nich
Brambory patří mezi zdravou zeleninu a doporučuje se jejich konzumace pro vysoký obsah vitamínů (C, B) a minerálů (hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo, sodík nebo zinek). Problematická není konzumace samotných vařených brambor, které oproti častému mínění nejsou ani nezdravé, ani se po nich netloustne, ale hlavně zpracovaných výrobků z brambor. Tyto výrobky jsou kalorickou zátěží pro organismus, navíc plné tuků. Od určitého věku je namístě se vzdát smažených hranolků a kroket, omezit bramborovou kaši nebo husté smetanové omáčky.
Cukr
Cukr patří mezi nejškodlivější přísady současnosti, protože se vyskytuje takřka ve všem. Takzvaná bílá smrt stojí za rozšířením epidemie obezity v tuzemsku i v dalších rozvinutých zemích. Sacharidy stojí za vznikem cukrovky, srdečních onemocnění nebo poškození nervové soustavy, zapříčiňují rozvoj chronických zánětů. Doporučená denní dávka stanovená Světovou zdravotnickou organizací je šest čajových lžiček, bohužel běžně dochází ke konzumaci asi dvojnásobku.
Kyselé okurky a další nakládaná zelenina
Zelenina je zdravá, u nakládaných druhů ale škodí obsažená sůl, které je v každodenní stravě nadbytek, obdobně jako cukru. Doporučená denní dávka je 6 gramů soli, ale také v tomto případě dochází k překonání této hranice běžně dvojnásobně až čtyřnásobně. Na vině je nezdravá strava složená z průmyslově vyráběných potravin a jídel z fast foodů. Vhodnější je nahradit sterilovanou zeleninu kysanými produkty, které fungují jako účinná prebiotika a mají pozitivní dopad na chod organismu.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/healthy-eating-50s-60s