Speciální lžíce na špagety usnadní jejich vaření a předejde plýtvání

Vaření těstovin není složité a mnozí z nás se začínají učit vařit právě na nich. Častým problémem ale je odměření správného množství suchých těstovin, které při uvaření nabudou, abychom jich neměli zbytečně moc.

Speciální lžíce na špagety

Milovníci těstovinových pokrmů a italských specialit pravděpodobně disponují speciální lžící na špagety. Vyznačuje se poměrně velkým povrchem a charakteristickými zuby. Její konstrukce usnadňuje nabírání špaget a jejich nandání na talíře. Špagetová lžíce zabraňuje bolestivým popáleninám a díky ní těstoviny neskončí na kuchyňské lince nebo na podlaze.

Doporučený článek:  Chyba v koření může pokazit i nejjednodušší jídlo
Zdroj obrázku: Freepik

K čemu otvor?

Bez ohledu na to, jaký typ špagetové lžíce máte (silikonové nebo nerezové jsou nejběžnější), pravděpodobně jste si všimli malého otvoru uprostřed. Přemýšleli jste někdy, k čemu slouží? Možná si myslíte, že k vypouštění vody. Koneckonců, na talíři by měly přistát pouze těstoviny, aby se neředila omáčka. Jenže tajemná díra má ještě další účel. Když do ní vložíte suché špagety natěsno, změříte porci pro jednu osobu. Samozřejmě, kapacita žaludku nebo chuť k jídlu každého strávníka vypadají jinak, ale tímto trikem ušetříte spoustu jídla, které byste jinak vyhazovali.

Doporučený článek:  Vodu z těstovin můžeme v kuchyni ještě dobře zužitkovat

Jak vařit špagety? Praktické tipy

Klíčem k lahodnému italskému jídlu jsou správně uvařené těstoviny.

  • Na 100 gramů těstovin potřebujete 1 litr vody.
  • Hodí se špetka soli. Přidejte ji až tehdy, když se voda začne vařit. Nasype se na začátku vaření a pravděpodobně se odpaří, takže její chuť nebudete vnímat.
  • Doba vaření záleží na složení a tloušťce těstovin, ale předpokládá se cca 10–13 minut. Těstoviny musí být vařené al dente, tedy tak, aby byly stále trochu tvrdé a jemně křupavé.
  • Těstoviny sceďte ihned po vaření. Necháte-li je v hrnci s vodou, změknou.
  • Musí být těstoviny po vaření propláchnuty studenou vodou? Rozhodně ne! Tím je zbavíte jejich chuťových vlastností.
Zdroj: https://www.rd.com/article/the-hidden-secret-in-your-pasta-spoon/
.

Doporučené články