Během svátečních dnů a významných událostí saháme často po sklence něčeho ostřejšího. Během zimy se volí aromatické likéry, které zahřejí u srdce. Doma připravený likér bude vždy chutnat výjimečně. Ratafii plnou ovocné vůně si snadno připravíte i vy sami doma.
Ratafia – co je to?
Ratafii se také říká sezónní likér a hodí se především ve vánočním období. Tento likér se připravuje ze sezónního ovoce a právě díky tomu má jedinečnou chuť a vůni. Na světe existuje mnoho druhů tohoto likéru, ale ten nejoblíbenější je založen na skladbě plodů podle jejich doby zrání, tedy od jara do podzimu. Následně se vše zasype cukrem a poté zalije lihovinou.
Ratafia a její historie
Tento tradiční recept pochází již z 19. století. Nejdříve se začal objevovat v jižní Francii. Ratafia se může připravit z různého ovoce. Co se týká lihoviny, nejčastěji se volí vodka, rum nebo brandy. Následně se přidává cukr a koření. Z koření zde můžete najít hřebíček, vanilku, skořici nebo citronovou kůru. Později si lidé tento likér oblíbili a začali ho vyrábět i doma. Obsah alkoholu je v tomto likéru zhruba 30 procent.
![](https://receptovnik.cz/wp-content/uploads/7947/ratafia-okouzli-ovocnou-vuni-i-korenenou-chuti-tento-liker-v-zime-zahreje.jpg)
Recept na domácí likér
Pokud dáváte přednost domácím specialitám, měli byste znát recept, který se nazývá „Ratafia narychlo“. Je ovšem namístě připomenout, že by se měl alkohol konzumovat v přiměřené míře. Tento přesný recept pochází z 19. století.
Potřebné ingredience a postup přípravy:
Budete potřebovat dva litry lihoviny té nejvyšší kvality. Potom jeden litr třešňové šťávy. Tyto dvě ingredience pořádně promíchejte. Následně přidejte 50 kusů hřebíčku a 50 kusů rozdrcených pecek z kvalitních švestek. Hotové dejte na teplé místo. Likér je připravený ke konzumaci zhruba po týdnu.
Zdroj: https://experiencebellavita.com/ratafia-sour-cherry-liquor-recipe-history/