Během svátečních dnů a významných událostí saháme často po sklence něčeho ostřejšího. Během zimy se volí aromatické likéry, které zahřejí u srdce. Doma připravený likér bude vždy chutnat výjimečně. Ratafii plnou ovocné vůně si snadno připravíte i vy sami doma.
Ratafia – co je to?
Ratafii se také říká sezónní likér a hodí se především ve vánočním období. Tento likér se připravuje ze sezónního ovoce a právě díky tomu má jedinečnou chuť a vůni. Na světe existuje mnoho druhů tohoto likéru, ale ten nejoblíbenější je založen na skladbě plodů podle jejich doby zrání, tedy od jara do podzimu. Následně se vše zasype cukrem a poté zalije lihovinou.
Ratafia a její historie
Tento tradiční recept pochází již z 19. století. Nejdříve se začal objevovat v jižní Francii. Ratafia se může připravit z různého ovoce. Co se týká lihoviny, nejčastěji se volí vodka, rum nebo brandy. Následně se přidává cukr a koření. Z koření zde můžete najít hřebíček, vanilku, skořici nebo citronovou kůru. Později si lidé tento likér oblíbili a začali ho vyrábět i doma. Obsah alkoholu je v tomto likéru zhruba 30 procent.
Recept na domácí likér
Pokud dáváte přednost domácím specialitám, měli byste znát recept, který se nazývá „Ratafia narychlo“. Je ovšem namístě připomenout, že by se měl alkohol konzumovat v přiměřené míře. Tento přesný recept pochází z 19. století.
Potřebné ingredience a postup přípravy:
Budete potřebovat dva litry lihoviny té nejvyšší kvality. Potom jeden litr třešňové šťávy. Tyto dvě ingredience pořádně promíchejte. Následně přidejte 50 kusů hřebíčku a 50 kusů rozdrcených pecek z kvalitních švestek. Hotové dejte na teplé místo. Likér je připravený ke konzumaci zhruba po týdnu.
Zdroj: https://experiencebellavita.com/ratafia-sour-cherry-liquor-recipe-history/