Při správném zamrazení vydrží jahody čerstvé až jeden rok

Letní jahodová sezóna je tady, a tak se mnozí z nás snaží co nejvíce využít toho, abychom si mohli pochutnat na sladkých jahodách. Jakmile se ale přiblíží podzim a zima, stává se zásobování čerstvými jahodami stále obtížnějším úkolem. V takových případech se zamrazení jeví jako nejvhodnější způsob skladování tohoto ovoce, které mu umožní zachovat výraznou chuť a lahodné aroma i v chladných měsících.

Příprava jahod k zamrazení

Před zamrazením je důležité vybrat pouze zcela zralé jahody. Pečlivě si je prohlédněte a odstraňte všechny poškozené plody, jako jsou známky zkažení nebo promáčkliny způsobené nedbalým zacházením. Pokud budete jahody skladovat déle, je pravděpodobnější, že se některé z nich zkazí, takže se snažte je zamrazit co nejdříve po sklizni.

Doporučený článek:  Plýtvání jídlem je úplně zbytečné. Správné uskladnění udrží potraviny dlouho čerstvé
Zdroj obrázku: Freepik

Postup zamrazení

Jahody začněte připravovat tím, že je omyjete pod studenou tekoucí vodou. Poté nechte ovoce oschnout v cedníku nebo na papírové utěrce a odstraňte jim stopky. Připravte si plech nebo pekáč vyložený pečicím papírem a rozložte na něj jahody tak, aby se nedotýkaly. Poté plech s jahodami vložte na dva hodiny do mrazáku. Je-li to možné, nastavte mrazák na nižší teplotu, což pomůže udržet živiny v plodech. Po dvou hodinách vyjměte jahody z mrazáku a co nejrychleji je přesuňte do sáčků nebo krabic určených k zamrazování. Opět je vložte zpět do mrazáku a hotovo.

Doporučený článek:  Zdravá a sytá snídaně připraví tělo na celý den

Skladování a využití zamrazených jahod

Před uložením zamrazených jahod je vhodné na sáčky přidat štítky s datem zmrazení a případně i s obsahem, pokud jsou neprůhledné. Zamrazené jahody lze skladovat až 12 měsíců, což je skvělá zpráva pro milovníky tohoto sezónního ovoce. Je však důležité poznamenat, že jahody nejvíce chutnají během prvních šesti měsíců po zmrazení. Při balení do sáčků se snažte vytvořit porce, které budete snadno vytahovat podle potřeby, a nepřebalujte jahody do nových sáčků po jejich vyjmutí z mrazáku. Při rozmrazování není vhodné spěchat a nedoporučuje se provádět ho na kuchyňské lince při pokojové teplotě, protože tyto podmínky jsou ideální pro množení bakterií. Nejlepší je umístit zamrazené jahody do spodní přihrádky lednice a nechat je pomalu rozmrazit.

Zdroj: https://www.southernliving.com/food/fruits/berries/strawberry/how-to-freeze-strawberries
.

Doporučené články