Plýtvání potravinami je celosvětový problém. Statistiky ukazují, že v Evropě skončí v odpadcích až 100 000 000 tun potravin za rok. Jedním z osvědčených způsobů, jak snížit plýtvání potravinami, je jejich správné skladování. Podívejme se blíže na některé ověřené způsoby.
Správné skladování potravin v chladničce
Správné uspořádání jídel v chladničce je klíčové pro jejich delší trvanlivost. Horní polici byste si měli určit pro mléčné výrobky, jako je jogurt, kefír a mléko. Důvodem je mírně vyšší teplota, která přispívá k rozvoji okyselujících bakterií. Ani džemům nestojí v cestě nic, abyste je uchovávali v horní části. Střední police je nejvhodnější pro skladování výrobků podléhajících zkáze. Například sýry, uzeniny a zpracovaná jídla jako polévky a omáčky.
Na spodní polici byste měli mít syrové maso a ryby, které je třeba skladovat při co nejnižší teplotě. V dolní části chladničky bývají většinou zásuvky, které jsou nejvhodnější pro skladování zeleniny, ovoce a tvrdých sýrů. Pokud jde o police, které se nacházejí na dveřích chladničky, ty můžete využít na nádobu s vejci, konzervy nebo láhve s obsahem, který má být v chladničce.
Dalším důležitým bodem jsou správné nádoby
Za tímto účelem fungují dokonale různé typy nádob. Kuchyňské doplňky tohoto typu můžete koupit v několika velikostech a vyrobeny jsou z různého materiálu. Chcete-li, aby vaše potraviny zůstaly dlouho čerstvé, je nejlepší koupit skleněné nádoby. Jsou esteticky hezké a navíc velmi hygienické. Sklo je materiál, který neabsorbuje pachy a je snadné ho udržet čistý. Na skladování mouky, cukru, rýže použijte porcelánové nádoby. Ty se mohou stát dekorativním prvkem kuchyně a navíc se nezabarvují a nedoformují. Porcelánové nádoby jsou navíc odolné vůči vlhkosti a kolísání teploty.
Ke skladování potravin v chladničce vám poslouží právě skleněné nádoby s plastovým víčkem. Díky průhlednosti můžete rychle identifikovat obsah. Účinně ochrání vaše potraviny před pachem z jiných potravin v chladničce. Snadno je udržíte čisté, i díky tomu, že takové nádoby můžete vložit také do myčky. Díky těmto opatřením se nebudou vaše potraviny tak rychle kazit a omezíte tím množství vyhozených surovin.
Zdroj: https://www.savethestudent.org/save-money/food-drink/keep-food-fresh.html