Štítná žláza produkuje hormony, ovlivňuje fungování nervové soustavy a stará se o správný růst organismu. Málokdy si ale její existenci uvědomujeme, dokud nezačne selhávat. Mezi nejčastější problémy se štítnou žlázou patří hyperaktivita, hypotyreóza, Hashimotova a Gravesova choroba. Pokud problémy se štítnou žlázou trpíte, je pro vás důležitý správný jídelníček.
Při hypotyreóze vynechejte chipsy, ale i brokolici
Správná činnost štítné žlázy je předpokladem pro nerušený průběh metabolických procesů a optimální fungování trávicího systému. Dieta je důležitou součástí léčby. Většina poruch štítné žlázy zpomaluje metabolismus a trávení, způsobuje ospalost, únavu, sníženou vitalitu a přibývání na váze nebo se naopak objeví nadměrné hubnutí a anémie.
Zejména v případě hypotyreózy je nutné z jídelníčku vyřadit potraviny, které brání vstřebávání jódu. Mezi tyto potraviny patří brukvovitá zelenina v syrovém stavu, tučné maso, uzeniny, slanina, sádlo, slané pochutiny, jako jsou chipsy, tyčinky nebo slané arašídy, sušenky a cukrovinky, sycené nápoje, alkohol a produkty vyrobené z vysoce rafinované pšeničné mouky.
Hypertyreóza si žádá zvýšení kalorického příjmu
Při hypertyreóze je správná výživa stejně důležitá. Nadměrná tvorba hormonů štítné žlázy dokáže účinně narušit chod mnoha životních funkcí. Klíčové je zvýšení kalorického obsahu jídelníčku – v závislosti na stavu pacienta – asi o 15–25 %. Při výrazné hyperaktivitě je možné příjem zvýšit dokonce až o 50 %. Tyto změny by ale měly být vždy konzultovány s endokrinologem a nutričním specialistou.
Důležité je nejen zvýšit množství konzumovaných jídel, ale také hlídat jejich složení. Je dobré sáhnout po nutričně hodnotných a vysokoenergetických produktech, jako jsou ořechy, semínka, za studena lisované oleje, sušené ovoce a avokádo. Zvýšení kalorického příjmu by mělo být dočasné, po regulaci hladiny hormonů byste se měli co nejdříve vrátit k běžné stravě.
Zdroj: https://www.btf-thyroid.org/thyroid-and-diet-factsheet